Dvě červnové akce chrastavských turistů

 Na začátku června se chrastavští turisté vydali na svůj druhý autobusový výlet. Tentokrát jeli na Litoměřicko, kde navštívili státní zámek Ploskovice, do obce Třebušín a na zříceninu hradu Kalich.
Baroknímu zámku Ploskovice se přezdívá malé české Versailles a určitě stojí za návštěvu. Zámek s bohatou historií, cennými sbírkami, unikátními freskami a originálními obrazy, s původními tapetami, nábytkem, porcelánem a sochami vás určitě nezklame. Navštívit také můžete umělé barokní vodní jeskyně, tzv. grotty s kašnami a nástěnnými malbami, které sloužily k ochlazování panstva v letních měsících. Příjemná je i procházka po zámeckém parku s fontánami, jezírkem a vzácnými rostlinami a stromy.
Po prohlídce šla první skupina pěšky přes obec Třebušín na zříceninu hrad Kalich. Druhá se přiblížila do Třebušína autobusem a vycházela přímo odtud. V Třebušíně minula kostel sv. Mikuláše a okolo hřbitova stoupala lesem nahoru až na zříceninu hradu Kalich. Na místě původní tvrze si po jejím dobití v roce 1421 nechal rozsáhlý hrad postavit Jan Žižka z Trocnova, který ho pojmenoval Kalich (530 m n. m.). Pozůstatky hradu jsou dnes chráněné jako kulturní památka. Vraceli jsme se zmoženi vedrem, ale po příjemném osvěžení v soukromé hospůdce, jsme odjížděli velmi spokojeni.
Další zajímavou akcí, do které se KČT odbor Chrastava zapojil, byla v sobotu 11. června 2022 akce Stezka Českem. Jednalo se o celostátní akci v den založení Klubu českých turistů. Ten byl založen v Praze 11. 6. 1888 a dnes působí ve více jak 400 městech a obcích. Smysl akce bylo obejít v jeden den celou Českou republiku a motto znělo: „Může jít každý“. V jeden den byla možnost si zvolit libovolnou etapu z nabídky po celé České republice. Stezka Českem má severní a jižní část a je možné ji absolvovat od západu na východ nebo opačně po vytyčených trasách nebo značených turistických cestách.
Každý účastník, který se zaregistroval, ať už on-line nebo přímo na startu, obdržel pamětní list a kovový buton s logem Pochodu Stezka Českem a mohl si na památku zakoupit absolventskou vizitku. Liberecká oblast KČT zajišťovala šest etap vedoucích naším krajem. Chrastava zajišťovala třetí etapu Chrastava – Horní Hanychov dlouhou 23 km, zkrácená trasa měřila 16 km. Šlo se přes Panenskou Hůrku na Buk republiky do Kryštofova Údolí, dále na Výpřež a Ještěd a zpět do Horního Hanychova. Start se konal u vlakového nádraží od 7:30 – 9:00 hodin. Do našeho města přijel autobus z Prahy, který přivezl skvělou partu nadšenců ulovit kilometry právě u nás.
Stezku, která vede více jak dvěma tisícikilometrovými větvemi od západu na východ, si pochopitelně můžete projít kdykoliv individuálně. Podrobnosti najdete na stránkách www.stezkaceskem.cz a cesty jsou vyznačeny i na webu www.mapy.cz.


Jitka Marxová – KČT Chrastava