LETNÍ VÝSTAVA TOMÁŠE VYDRY 

fotogalerie


Vernisáž výstavy Tomáše Vydry, která proběhla v infocentru 2. července 2018, zahájila letní výstavu pod názvem „Cesta na jednokolce do Španělska, aneb dveře do světa“.
Tomáš je mladý a odvážný cestovatel, ale hlavně veliký dobrodruh, který se prostě rozhodl, že vyzkouší, jak se cestuje po Evropě. Ovšem zvolil netradiční způsob cestování. Přes pět států se vydal na jednokolce a před sebou tlačil vozík s věcmi. Jako svůj cíl si stanovil dorazit na nejjižnější bod Evropy.
Na otázky PROČ? JAK? KAM? Tomáš odpovídá: „PROČ né… Žiju teď, a proto když mě něco napadne, musím to teď uskutečnit. Jak se říká - hřbitovy jsou plné dobrých neuskutečněných nápadů.“ „ JAK jinak. Jezdím na jednokolce deset let, tak když to půjde, pojedu a jinak krok po kroku pěšky. Chodím hodně naboso, páč to jsou jediné boty, které jsem zatím neprošlapal“. „A KAM – jako cíl jsem si vybral nejjižnější bod Evropy, ležící ve Španělsku. Do Španělska se vydávám potřetí. Tuto zemi jsem si zamiloval. Cítím zde jistotu, pohodu a klid oproti našemu uspěchanému a stresujícímu prostředí.“
Českou republiku Tomáš opustil 4. října 2016 s 300,- Kč a 160,- € v kapse. Netušil, co ho čeká, jaké problémy bude muset řešit, do jakých situací se dostane, co mu osud přichystá, jaké lidi potká, kde bude nocovat, co jíst, jak se popere s počasím, neznámým prostředím, jazykovou bariérou, jak se vypořádá se samotou a únavou. Tomáš všemu dokázal čelit a vše zvládl. A často se dostal opravdu do neuvěřitelných situací. Do Španělska do městečka Pedreguer na pobřeží Costa Blanca dorazil v lednu 2017, ale posledních 350 km musel absolvovat pěšky, což mu trvalo 20 dní. Jednokolka mu totiž byla bohužel odcizena. Pobyt si protáhl ve Španělsku až do června. Začal pracovat a učit se španělsky. Touha poznávat svět je pro Tomáše veliká výzva, a tak se ze Španělska vydal stopem přes Andorii, Francii, Belgii až do Nizozemí. Návrat domů se nakonec uskutečnil až po deseti měsících v srpnu 2017. A Tomáš hned začal plánovat další putování – tentokrát do Maroka a na kole.


V říjnu 2017 obdržel z rukou starosty Michaela Canova ocenění za mimořádný sportovní výkon. Na rozhovor s Tomášem Vydrou se můžete podívat zde:  TV Chrastava z 16. října 2017. Podrobnosti nejen z putování najdete na www.vydrin-on-wheel.cz nebo na facebooku Vydrín on Wheel.


Tomášovu výstavu můžete navštívit v chrastavské galerii do 23. srpna 2018 denně včetně víkendů, kde si po prohlédnutí 70 fotografií můžete udělat představu, jak putování probíhalo.

Jitka Marxová – referentka infocentra Chrastava
Chrastava 18. 7. 2018
 

Související články:

18. října 2018 Na jednokolce do Španělska (TV Chrastava z 16. října 2017)