Čarodějnice v Chrastavě

 

video TV Chrastava  fotogalerie

Na mnoha místech celé republiky se 30. dubna rozhořely vatry a ohně, které patří k tradičnímu pálení čarodějnic. Dávná tradice symbolického upalování čarodějnic je spojena se svatojakubskou nocí. Této noci je přisuzována magická moc a síla. Lidé odedávna věřili, že se otevírají jeskyně a dají se nalézt poklady.
Samozřejmě, že i v Chrastavě jsme si „čarodějnice“ užili. Lampiónový průvod v čele se starostou Michaelem Canovem vyrazil z náměstí úderem 18. hodiny. Jakmile dlouhý průvod dorazil na louku za hasičárnou, byla zapálena vatra, která letos byla vysoká přes šest metrů. Hasiči ji připravovali téměř sedm hodin. A mnoho hodin strávili ještě v lese kácením stromů a odvozem dřeva z lesa. Nechyběly čarodějnické kostýmy, soutěže, sportování, výroba malých čarodějnických kloboučků, malování na obličej, opékání buřtíků a párků. A také hudební vystoupení skupiny Woko, která hrála nejen k poslechu, ale návštěvníci si rádi zazpívali i zatancovali.


Tato akce je jedna z nejnáročnějších akcí pro hasiče a patří jim velký dík. Nejen za postavení vatry, ale i za zajištění všeho okolo – dokonalé občerstvení, soutěže pro děti, toalety, posezení, úklid po akci. Poděkování patří také i organizátorům Společenského klubu.


Počasí přálo, lidé se dobře pobavili a již nyní se těšíme za rok na další čarodějnické pálení.


Jitka Marxová – referentka infocentra Chrastava
2. 5. 2018


Články související:

2. května 2017 Pálení čarodějnic

2. května 2016 Čarodějnice a lampiónový průvod 2016

6. května 2015 Lampiónový průvod a čarodějnice