Vážení rodiče,
fakt, že se zdraví našich dětí zhoršuje, nelze popřít. To,že až příliš
rychle stoupá počet obézních dětí, víme též. Je tedy načase, abychom
proti těmto skutečnostem začali bojovat.
- Zajímejte se o to, co vaše dítě ve školní jídelně jedlo.
- Podporujte ho ve výběru jídel se zeleninou.
- Ubezpečte ho, že nemusí sníst vše, co mu nechutná, ale podpořte ho v tom,
aby zeleninu, která mu dnes nechutnala, zkusilo příště v nějakém jiném
jídle.
- Podporujte kladný vztah svého dítěte k jakékoli zelenině.
- Je třeba věnovat pozornost, jak se dítě stravuje a vlastním příkladem
dokazovat, jak je zelenina důležitá pro člověka.
Proč je dobré jíst zeleninu?
Dítě, zpočátku živené mateřským mlékem, potřebuje ke svému zdravému
růstu a vývoji již od druhé poloviny svého života další složky výživy.
První je zelenina, která je po mléce přednostně zaváděna do lidské výživy.
Zelenina je výborným zdrojem vitamínu C, vitamínu skupiny B a dalších potřebných vitamínů.
Zelenina je zdrojem draslíku a hořčíku a obsahuje další minerální látky.
Zelenina je ceněna pro významný obsah vlákniny.
Zelenina obsahuje řadu látek, z nichž se mnohé uplatňují v metabolických procesech, které mají především významný preventivní účinek. Studie prokázaly význam konzumace zeleniny pro prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.
Konzumace zeleniny i luštěnin by měla být ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi vyšší. Denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat u dospělého člověka 800 g, včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž samotné zeleniny by měl dospělý člověk denně konzumovat 400 g.
Miloslava Šírová, Školní jídelna Chrastava