Zelenina v jídelníčku našich dětí

Vážení rodiče,
fakt, že se zdraví našich dětí zhoršuje, nelze popřít. To,že až příliš rychle stoupá počet obézních dětí, víme též. Je tedy načase, abychom proti těmto skutečnostem začali bojovat.

- Zajímejte se o to, co vaše dítě ve školní jídelně jedlo.
- Podporujte ho ve výběru jídel se zeleninou.
- Ubezpečte ho, že nemusí sníst vše, co mu nechutná, ale podpořte ho v tom, aby zeleninu, která mu dnes nechutnala, zkusilo příště v nějakém jiném jídle.
- Podporujte kladný vztah svého dítěte k jakékoli zelenině.
- Je třeba věnovat pozornost, jak se dítě stravuje a vlastním příkladem dokazovat, jak je zelenina důležitá pro člověka.

Proč je dobré jíst zeleninu?
Dítě, zpočátku živené mateřským mlékem, potřebuje ke svému zdravému růstu a vývoji již od druhé poloviny svého života další složky výživy.

První je zelenina, která je po mléce přednostně zaváděna do lidské výživy.

Zelenina je výborným zdrojem vitamínu C, vitamínu skupiny B a dalších potřebných vitamínů.

Zelenina je zdrojem draslíku a hořčíku a obsahuje další minerální látky.

Zelenina je ceněna pro významný obsah vlákniny.

Zelenina obsahuje řadu látek, z nichž se mnohé uplatňují v metabolických procesech, které mají především významný preventivní účinek. Studie prokázaly význam konzumace zeleniny pro prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.

Konzumace zeleniny i luštěnin by měla být ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi vyšší. Denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat u dospělého člověka 800 g, včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž samotné zeleniny by měl dospělý člověk denně konzumovat 400 g.

Miloslava Šírová, Školní jídelna Chrastava