Ohlédnutí za 40. ročníkem Chrastavské šlápoty

video TV Chrastava      fotogalerie

V letošním roce slaví Klub českých turistů 125. výročí od svého založení. A chrastavští turisté připravili na 12. ledna 2013 již 40. ročník Chrastavské šlápoty. Trasy 7, 10, 15 a 20 km byly sice stejné jako v loňském roce, ale bylo tomu tak úmyslně. Zvolili jsme totiž na počest zakladatelů Chrastavské šlápoty stejné trasy jako při úplně prvním ročníku.

Celý týden před šlápotami pršelo a cesty byly značně blátivé a mokré. Ovšem ve čtvrtek, dva dny před startem, se stal zázrak. Začalo mírně mrznout a napadl sníh. A v sobotu do toho ještě svítilo sluníčko, takže počasí bylo přímo ideální a šlapalo se skvěle. Hromadný start zahájil v 8:15 hodin před CVA starosta města Ing. Michael Canov. O čestnou salvu z historických zbraní se postarali členové Spolku vojenské historie Liberec (www.svhliberec.wz.cz), kteří se již mnoho let v historických uniformách pochodu zúčastňují. Na kontrolách byl zajištěn teplý čaj a na dvou místech byla možnost si opéct vuřty. Celkem letos tento zimní pochod absolvovalo 868 turistů. Tradičně byla nejvíce obsazena trasa na 7 a 10 km. Všechny čtyři trasy vedly do Bílého Kostela nad Nisou, kde se rozdělovaly. 15 a 20 km pokračovalo nahoru Lužním dolem k Buku republiky a zpět přes Panenskou Hůrku nebo Hamrštejn a Andělskou Horu. V cíli účastníci obdrželi tradiční diplomek, keramickou ťapku se čtyřicítkou, sladkou odměnu a čaj. Nejstarším účastníkem byl opět pan Josef Páchym (1921), nejmladší byli Adélka Drbohlavová, Kubíček Sehnoutka a Štefánek Kos, kteří dostali malé plyšáky. Nejstarší a nejvzdálenější účastníci byli odměněni keramikou z ateliéru AMI z Kryštofova Údolí. Mimo Chrastaváků a účastníků z okolních obcí nás navštívili turisté od Plzně, z Pardubic, Rakovníka, Hořic v Podkrkonoší, Třemešné, Žďáru nad Sázavou, Jilemnice, Semil, Lomnice nad Popelkou, Jičína, Liberce, Hrádku nad Nisou, ale dorazili i turističtí přátelé z Polska a Německa.

Všichni si mohli orazítkovat své deníčky a zakoupit turistické suvenýry z bohaté nabídky na stánku infocentra. Velké poděkování patří pořadatelům KČT, ale i všem externím pomocníkům – pracovníkům školní jídelny, AMI, Městskému úřadu za propůjčení CVA, TOM Perseus, Výchovnému ústavu za výrobu ťapek, dopravákům, technickým službám. 40. ročník zimního pochodu Chrastavské šlápoty proběhl bez problémů a ke spokojenosti všech a již se můžeme těšit na další ročníky.

KČT CHRASTAVA