Hledáme (zatím) marně rozhodčího

aneb

co je videoterminál Nejvyšší správní soud nerozhodne

 

Nejvyšší správní soud nerozhodne, zda jsou či nejsou videoterminály vlastně též výherními hracími přístroji. Město Chrastava je přesvědčeno, že videoterminály výherními hracími přístroji jsou, a proto má město nikoli ministerstvo právo tyto přístroje povolovat (a inkasovat za jejich provoz peníze) či zakazovat.

 

Městský úřad Chrastava podal v této věci již vloni kompetenční žalobu Komp 7/2009 na Ministerstvo financí k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten se však dle svého tehdejšího vyjádření nemohl podstatou žaloby zabývat, neboť bez konkrétního sporu se nejednalo o kompetenční žalobu. Proto okamžitě Městský úřad Chrastava napadnul provoz videoterminálů Sazky a. s. v trafice na autobusovém nádraží a podal kompetenční žalobou Komp 1/2010 na Ministerstvo financí ČR znovu v tomto konkrétním sporu. Dle nejnovějšího vyjádření Nejvyššího správního se však opět nejedná o kompetenční spor, neboť město, resp městský úřad, nemůže být stranou kompetenčního sporu. Rezultátu o podstatě sporu, zda jsou či nejsou videoterminály ve skutečností také výherními hracími přístroji, se tak již od Nejvyššího správního soudu nedočkáme.

 

Rozhodčím bude Ústavní soud

 

Rozhodnout tedy bude muset instituce nejvyšší Ústavní soud. Ten musí ze zákona rozhodnout o naší vyhlášce o zákazu videoterminálů č.5/2009, kterou napadlo Ministerstvo vnitra. Zde odmítnutí rozhodnutí o podstatě sporu nehrozí. Je zde jen časový otazník. V případě přijetí novely loterijního zákona (pokud by novela definovala oba pojmy nově) musí přijít rozhodnutí Ústavního soudu do konce roku 2010.

 

V Chrastavě dne 13. 4. 2010 Michael Canov - starosta