Chrastavští zápasníci a jejich úspěchy

Mistrovství Evropy kadetů 2003
Rostov na Donu (Rusko), 4. - 7. července 2003
ME se zúčastnilo 192 závodníků ze 30 států. Z našeho oddílu si účast vybojoval Novák Petr ve váze do 46 kg. Ačkoli byl druhým nejmladším kadetem vybojoval na šampionátu výborné 7. místo. V kategorii kadetů bude ještě dva roky. Má budoucnost před sebou. Z českých reprezentantů se umístil nejlépe.

váha 46 kg – Novák Petr 7. místo
Poděkování patří firmě Jostav Liberec, která Petrovi zabezpečila účast na mistrovství Evropy.
Mistrovství Evropy kadetek 2003

Sevilla (Španělsko), 6. – 11. srpna 2003
Na tento šampionát se kvalifikovala čtyři děvčata z našeho oddílu. Nakonec se nám podařilo sehnat finance na dvě. (Šárka Stahoňová a Petra Suchá). Chtěl bych poděkovat sponzorům, kteří finančně pomohli zabezpečit účast kadetek na tomto šampionátu. Jedná se Grupo Antolin Bohemia, WMA Glass, Unas Křížany, EC + B servis Teplice, Kaskom Liberec a Stavoklima Liberec.

Šampionátu se zúčastnilo 123 kadetek z 22 států. Výrazně se prosadila děvčata z bývalého Sovětského svazu. Z 10 hmotnostních kategorií získalo Rusko 6 titulů, 2 tituly vybojovalo Bělorusko, 1 titul Ukrajina. Jediné vítězství museli přenechat ve váze do 60 kg Švédsku.
Umístění našich závodnic:
váha 60 kg – Šárka Stahoňová 8. místo

Šárka nezklamala, v rozhodujícím utkání o postup mezi poslední čtyři závodnice s Běloruskou nezachytila nástup a prohrávala 0:3, poté vyrovnala na 3:3 a 17 vteřin před koncem utkání v boji o rozhodující bod podlehla.
váha 65 kg – Petra Suchá 12. místo

Petra byla poprvé na ME a svá utkání nezvládla. Nervozita byla silnější. Má možnost účasti ještě příští rok. Už jenom účast je pro ní nejlepší školou.
Mezinárodní turnaj žáků, kadetů a juniorů
Havlíčkův Brod, 13. září 2003
Turnaje se zúčastnilo celkem 212 závodníků z 27 oddílů 6 států (Maďarsko, Litva, Německo, Polsko, Slovensko a ČR).
Výsledky chrastavských závodníků :
ml.žáci:
27 kg – Mužák Jiří 2. místo
27 kg – Bendas Marian 6. místo
31 kg – Havlíček Tomáš 5. místo
33 kg – Přenosil Radim 5. místo

st.žáci:
42 kg – Novák Michal 11. místo

kadeti:
50 kg – Novák Petr 3. místo

junioři:
66 kg – Hanuš Lukáš 6. místo

Zápasník Petr Novák skončil na šampionátu kadetů sedmý

V zápase řeckořímském skončil Petr Novák ze Spartaku Chrastava na sedmém místě. Šampionát se uskutečnil v ruském Rostovu na Donu a sjelo se tam 192 závodníků ze třiceti zemí. Novák zápasil v silně obsazené kategorii do 46 kg, a přestože byl celkově druhým nejmladším, vedl si ze všech českých reprezentantů nejlépe. Věkem je patnáctiletý Petr ještě žák, takže v kategorii kadetů bude působit další dva roky. "Věřím, že jeho výkonnost ještě poroste a v budoucnu sáhne i po medaili." uvedl trenér reprezentace Zdeněk Švec. "Od pěti let se Petr věnuje zápasení v našem oddíle a jeho umístění je mezi chlapci zatím to nejlepší,“ poznamenal trenér Spartaku Chrastava Alois Stahoň. Připomeňme, že Novák vyhrál mezinárodní turnaj v Utrechtu, byl medailový v Maďarsku, Polsku a ve slovenském Gabčikovu. Na těchto kontrolních turnajích dosáhl velmi dobrých umístění, ale tato měření byla bez účasti závodníků z bývalých států Sovětského svazu. Vlastně až na mistrovství Evropy si s nimi mohl změřit síly. Každopádně sedmá příčka z mistrovství Evropy je pro něj i pro ostatní členy našeho oddílu povzbuzením," uvedl Stahoň. "Ale nebýt firmy Jostav Liberec, která Petrovi celé mistrovství finančně zabezpečila, vůbec by tam nemohl jet. Na začátku srpna mají čtyři chrastavské kadetky odcestovat na mistrovství Evropy, ale opět na to nejsou peníze. Takže nyní horečně sháníme finance a sponzory. Svaz nám nic nedá,“ dodal trenér Stamoň. Do španělské Sevilly si účast, vybojovaly Kůtová ve Váze do 46 kg , Dítětová do 56 kg, Šárka Stahoňová do 60 kg a Suchá do 65 kg.
Šárka stahoňová a Petra Suchá ze Spartaku Chrastava startovaly na Mistrovství Evropy kadetek ve španělské Seville v zápase ve volném stylu.
Stahoňová startovala ve váze do 60 kg, kde po třech vítězstvích a jedné prohře s Běloruskou skončila na osmém místě. Suchá skončila ve váze do 65 kg dvanáctá, když obě utkání prohrála. “Vzhledem k tomu, že se jedná o olympijský sport, byl turnaj řádně nabitý," uvedl trenér Alois Stahoň. "Umistění Šárky je proto výborné. Mezi sedmi českými reprezentantkami skončila jako druhá nejlepší. Petra situaci trochu nezvládla, protože byla na mistrovství poprvé. V hale, která nebyla klimatizovaná, bylo ještě v sedm hodin večer 44 stupňů. V Seville jsme byli pět dní, turnaj byl dlouhý a navíc tomu nepřidala ani úmorná vedra," přidal Alois Stahoň. Celkem se v Seville prezentovalo 123 kadetek ze dvaadvaceti států, šampionát ovládly závodnice z bývalého Sovětského svazu, z deseti hmotnostních kategorií se pouze jednou prosadila Švédka. Rusko získalo šest titulů. Nominaci na šampionát si vybojovaly i další dvě chrastavské zápasnice - Kateřina Kůtová a Adéla Dítětová. Pro jejich účast se ale nepodařilo sehnat finance, a tak obě musely zůstat doma. Právě nedostatek peněz je důvodem proč Stahoňová v těchto dnech neodjela na mistrovství světa juniorek v lstanbulu. "I proto musím ocenit pomoc sponzorů, kteří zajistili aIespoň účast našich dvou kadetek v Seville. Byly to firmy Grupo Antolin Bohemia, WMA Glass, Unas, EC + B servis, Kaskom a HGČ Chrastava,“ podotkl Stahoň.
(Převzato z denního tisku)