Podpora sportu, kultury a cestovního ruchu v Chrastavě

Všichni víme, že první a nejúčinnější ochranou dětí před drogami je zajištění účelného i zajímavého vyplnění jejich volného času. Proto, aby byla tato prevence zajištěna, je nutné pro naše děti vytvořit podmínky a zabezpečit dětem volnočasovou činnost. Toto vyžití nabízejí především sportovní oddíly a různé zájmové spolky. Dovolte mi tedy, vážení spoluobčané, malé zamyšlení nad tím, jak začít s vytvořením spravedlivých podmínek pro zájmové spolky a sportovní oddíly v Chrastavě. Je to jen můj vlastní náhled na možná řešení. Samozřejmě, že si uvědomuji, že pro město není důležitý jen sport, ale stejně tak i kultura a s tím související cestovní ruch ve městě.

Již dříve jsem vypracoval návrh: ,,Podpora sportu, kultury a cestovního ruchu v Chrastavě“ a rád bych jej předložil veřejné diskusi a připomínkování občanů města. Nejde samozřejmě jen o návrh pro následné volební období , ale o delší časový horizont (přibližně asi na 10 let). V dnešním čísle Chrastavských listů bych se zaměřil na první část programu a tím je sport v našem městě. Jak jsem uvedl na začátku článku, myslím si, že je to jeden ze základních pilířů využití volného času dětí a mládeže. Tím nechci ovšem snižovat další spolky (hudební, výtvarný....).

V prvním odvětví - sportu, bych řešil tyto základní problémy:

  1. Základní financování

Základní formou financování je pokračování v udělování grantů města. Myslím si však, že částka tohoto grantu s ohledem na počet spolků ve městě by se měla postupně zvyšovat. Vše ale samozřejmě záleží na možnosti rozpočtu města. Mělo by se dále uvažovat i o mimořádných podporách města oddílům, které budou pořádat sportovní akce v našem městě.

  1. Podpora modernizace a vzniku sportovních areálů

Lze předpokládat další budování a udržování veřejných sportovišť. Bylo by vhodné jednat s vedením TJ Spartak o možném propojení s městem a o dalším rozvoji a modernizaci sportovišť, jež má nyní Spartak v užívání (oprava volejbalového hřiště, umělý povrch na škvárovém fotbalovém hřišti.....). Město by mělo více podporovat i ostatní chrastavské oddíly při jejich snaze vybudovat sportoviště, a to ne přímo finančně, ale např. vytipováním a nabídkou vhodných pozemků ve vlastnictví města, pomocí při získání dotací státu atd.

  1. Podpora činnosti oddílů

Zde bych navrhl vypracování takzvaného bodového systému, kde by byla zohledněna tato kritéria: počet dětí v oddíle, sportovní výsledky členů oddílu, pořádání akcí v našem městě a počet akcí, kterých se oddíl účastní během roku. Způsob tohoto hodnocení by byl vypracován a schválen se zástupci jednotlivých oddílů. Každé kritérium by mohlo mít jinou bodovou váhu. Na konci roku by pak sportovní oddíly získaly od města další finanční dotaci pro činnost v následujícím roce na základě dosažených bodů za celý předchozí rok.

Vážení spoluobčané, předložil jsem zde návrh pro další diskusi a očekávám Vaše konstruktivní připomínky. Uvědomme si , že se jedná o dlouhodobý plán rozvoje města, který se ve svých důsledcích může dotknout každého z občanů města.

V dalším čísle Chrastavských listů bych se chtěl zamyslet nad druhou částí plánu rozvoje města, a to kultura a cestovní ruch.

Michal Košina, radní města