Motoklub získal další tituly a připravuje změny

Motoklub Chrastava

Fotogalerie

Jak jsem psal v minulém čísle Chrastavských listů, podařilo se Romanu Michalíkovi obhájit tituly Mistra Evropy. Musím přiznat starou pravdu, že obhájení je mnohdy těžší, než prvotní získání. Nicméně podařilo se a získáním těchto titulů se Roman rozloučil se svou bohatou mezinárodní kariérou. Je pravda, že na začátku měsíce listopadu bude ještě Českou republiku reprezentovat na Mezinárodní šestidenní soutěži ISDE v Chile, ale tímto závodem ukončí svou účast jak v reprezentaci, tak i v seriálech mistrovství Evropy či světa. Od příštího roku má Roman zájem zúčastnit se na podnicích v Čechách a na Slovensku jen závodů dle ,,nálady“, zdraví a případných jiných vlivů.

Protože Motoklub bude v příštím roce startovat na ISDE v Řecku, jsme dohodnuti, že nás Roman bude na tomto podniku reprezentovat (klubová účast). Roman letos bude mít sedmnáctý start na této soutěží a do úplného důchodu by rád odešel s číslem 20. Pevně věřím, že toto číslo dosáhne v našich barvách. Záměrně nepíšu o tom, že v barvách Motoklubu Chrastava, ale jen v našich barvách.

O víkendu 29.-30.9. se v Sedlčanech konal poslední podnik MČR v Cross Country dvojic. Naši jezdci Radek a David Pabiškovi dokončili tento závod v sobotu na 4.místě a v neděli na 6.místě, ale i to stačilo k získání titulu Mistrů České republiky ve třídě E2. Úspěch v této soutěži podpořila i dvojice Josef Pabiška a Vladimír Duchoslav, která získala titul Přeborníků ČR ve třídě do 80 ccm.

Druhý víkend v říjnu pak ukončil sezónu Endura podnikem v Bohdalovicích. Zde se nám letos nedařilo a bohdalovický podnik to jen potvrdil. Věřili jsme si na soutěž družstev, ale onemocnění J.Katriňáka a předchozí neúčast na závodě ve Mšeně (Katriňák i Jakeš museli absolvovat přípravný závod na Dakar) nás letos odsunul do pozice diváků. S prázdnou však neodcházíme. Trojice Pabiška, Vojkůvka, Flekna nakonec v Poháru ČR ve třídě do 50 ccm získala bronzové medaile. Škoda , že všem motorky nevydržely všechny podniky. Jinak by výsledek byl mnohem lepší. V soutěži Přeboru ČR ve třídě E3 obsadil výborné 2.místo Libor Probošt.

Naši nejmladší, bratři Vondráškové, absolvovali letos poprvé seriál MČR v motokrose juniorů a 8.místo Jana a 6.místo Martina jsou velmi povzbuzující. Když k tomu připočteme i skutečnost, že oba bráchové se stali Přeborníky ČR v seriálu SMS Pardubice, je to určitě příslib do budoucích let.

Úvaha o možných změnách Motoklubu

Nyní bych se rád vrátil k větě o našich jezdcích. Motoklub Chrastava projevil zájem nejdříve o pronájem prostoru ,,Václavické skladky“ na pořádání závodů Cross Country a zároveň i na získání tohoto prostoru pro možnost vybudování sportovního areálu. Sportovního areálu s motokrosovou tratí, trialovou tratí a tratí pro bicross. Pronájem na závody nám nebyl schválen z důvodu jiného využití těchto prostor a bylo nám představitelem města doporučeno vystavení žádosti na změnu územního plánu pro tyto prostory. My jsme závody uspořádali v Hrádku nad Nisou a i když bývalá motokrosová trať je již uzavřena, majitel pozemků a vedení města Hrádku nad Nisou nám vyšlo maximálně vstříc a tyto závody nám povolilo. Mnozí jezdci se podivovali nad tím, že Velká cena Chrastavy se jede v Hrádku nad Nisou, ale posléze naše problémy pochopili. I když 20.10. nám počasí nepřálo, nakonec startovalo 40 závodníků (chrastaváků 6) a všichni věřili, že v roce 2008 uspořádáme další závody (na stránkách www.foto.holan.cz můžete shlédnout fotografie z tohoto závodu).

Na posledním zasedání zastupitelstva města dne 22.10.2007 se projednávaly změny územního plánu města. Motoklub měl žádosti dvě. Jedna na již zmiňovanou skládku, druhou (jako rezervní) na pozemky za bývalým ,,kravínem“ve Vítkově. Naši snahou je najít pro jezdce nejen z Chrastavy, ale i z blízkého, či dalekého okolí, prostory, kde mohou trénovat, připravovat se na závody a zároveň se pokusit omezit ježdění lidí po okolních lesích či pastvinách. Víme, že tomu nezamezíme, ale aspoň omezíme na minimum. Pokud nějaká skupina např. z Turnova vyrazí v neděli do okolí, to neovlivníme, ale vytvoříme určitý režim (úterý, čtvrtek,sobota) pro ty, kteří mají zájem něco dělat nejen pro sebe, ale i pro mládež z okolí. Výsledek hlasování.....neschválen ani jeden z požadavků. Hlavně mě mrzí skutečnost, že představitel města, který nám nejdříve poradil, jak postupovat, nakonec prohlásil, že tuto změnu nedoporučuje.

Jako jednatel Motoklubu je mojí povinností nejen zajistit pro jezdce sezónu (letos to bylo téměř 1,5 milionu Kč), ale i klukům vytvořit podmínky pro trénování. Hlavně podmínky legální. Nechci stále poslouchat, že někdo někde jezdí. Vše se obrací na Motoklub, i když mnohdy jsme na závodech a já slyším, že opět se ,,někde“(a to i na veřejných komunikacích) jezdilo. Z tohoto důvodu budu hledat další prostory pro tyto účely i v okolních obcích. Musím však počítat s tím, že pokud se mi podaří získat pozemky, budu muset i respektovat přání představitelů obce o jejich prezentaci. Je to logické. Nemohu reprezentovat Chrastavu a zároveň mít areál v jiném městě. Takže se nabízí možnost změny sídla Motoklubu. Zároveň vím, že řada jezdců je přímo z Chrastavy a proto je i další varianta, že náš název bude neutrální (bez názvu obce) a sídlo v Chrastavě zůstane.

To vše budeme řešit na prosincové schůzi a je na jezdcích a členech (členem nemusí být jen závodník), pro kterou variantu se rozhodnou. Mrzí mne to i ve chvíli, kdy výkonný výbor Endura projednává moji žádost o vytvoření SMS Děčín. Je to středisko motocyklového sportu, které by mělo pod sebou jezdce nejen z Liberecka, ale až z Teplic, Lovosic, Ústí nad Labem. Toto středisko by mělo mít minimálně dva pozemky pro sportovní vyžití. Na Děčínsku již pozemky mám, nyní schází lokalita Liberecka.(již nyní existuje SMS Jablonec nad Nisou a proto nemůžeme na Jablonecku působit).

Krátce k příští sezóně

V příští sezóně připravujeme i změny pro nás radostné. Již nyní projevili 4 juniorští jezdci, kteří se pravidelně umisťují do 10.místa v seriálu MČR, startovat v barvách Motoklubu. Navíc po odchodu Romana Michalíka je na spadnutí dohoda se slovenským juniorským reprezentantem Róbertem Kapajčíkem, který nás bude reprezentovat v seriálu Mistrovství Evropy a dle sestavení kalendářů pro rok 2008 možná i na podnicích MČR. I v roce 2008 podporujeme Davida Pabišku na Rallye Lisabon-Dakar. Navíc již spolupracujeme i s J.Katriňákem a I.Jakešem pro tuto rallye. Jak jsem psal na začátku, zúčastníme se mistrovství světa družstev -ISDE- v Řecku. Snad se nám podaří sestavit až čtyři družstva. Určitě by jsme byli rádi, kdyby mladíci, Jan a Martin Vondráškové, kromě seriálu MČR motocross, absolvovali i seriál mistrovství Evropy v motokrose juniorů.

Jak vidíte, plány máme nemalé a jen škoda, že musíme řešit problémy, které nám komplikují další činnost a rozvoj.

Po uzávěrce:

Smůla potkala Romana Michalíka. V sobotu na posledním závodě před odletem do Chile na ISDE měl pád a vážně si poranil kloub ramene. Místo odletu jej čaká operace a minimálně půl roku bez motorky.

Michal K o š i n a,
manažer Motoklubu