David Pabiška pokořil Dakar
David Pabiška pokořil DakarDavid Pabiška pokořil Dakar

Fotogalerie

Poprvé v historii se slavné Rallye Dakar zúčastnil jezdec Motoklubu Chrastava David Pabiška. I pro Davida to byla Dakarská premiéra. Na jezdce čekalo 7915 km pouští. Start soutěže byl 1.1.2007 v Lisabonu. Po dvou evropských etapách se závodníci přeplavili do Afriky, kde začala náročnější část této slavné soutěže.
Davida ihned od začátku soutěže provázela smůla a technické problémy. Po první etapě musel vyměnit zadní tlumič, ve druhé etapě odešla nová baterie (přerušení ,,+“ pólu), na africkém kontinentu přestaly fungovat přední tlumiče a na závěr všech problémů musel čtvrtou etapu dokončit devadesáti-kilometrovou jízdou na ráfku zadního kola. Poslední větší problém byl pád v 11.etapě, kdy při předjíždění pomalejšího jezdce zajel do hluboké koleje a...... následkem bylo poraněné koleno.
Všechny tyto nástrahy však David překonal a jako amatér dojel až do Dakaru. Amatérští jezdci jsou opravdu největší hrdinové této soutěže. Kluboví a týmoví jezdci mají stoprocentní podporu v podobě servismenů, spousty náhradních dílů a případné pomoci jezdců, které tyto týmy vysílají do soutěže jako závodníky, ale ve skutečnosti nejlepší jezdce zajišťují. Na závěr závodního pole jedou i také takzvané závodní kamiony, ty však vezou díly pro jezdce týmů na motorce nebo pro automobilové soutěžáky. Takové zázemí je však o financích. My jsme rádi, že naším jezdcům se podaří získat finanční prostředky aspoň na účast na těchto soutěžích a pak jejich výsledky jsou o to cennější.
David zajel, jak sám říkal, na jistotu - dorazit až k Růžovému jezeru v Dakaru. Do cíle dojelo 126 motorek z původních 245 na startu. V celkovém pořadí všech jezdců dojel David na 42.místě. Ve třídě nad 451 ccm dokončil soutěž na výborném 11.místě. Mezi všemi amatéry dokončil Dakar na skvělém 8.místě. Výčet výsledků je pro nováčka dakarské rallye vynikající. 
Nyní nás již čeká ukončení přípravy pro následující endurovou sezonu a pomalu také další příprava a shánění financí pro příští ročník Rallye Dakar. Úkol je o to složitější, že v příštím ročníku bychom chtěli vyslat na tuto soutěž s Davidem Pabiškou i Romana Michalíka, který by takto rád ukončil svoji závodní kariéru. Pro Motoklub je letošní Dakarská Rallye opravdu výjimečná. Vždyť za Slovensko startovali jezdci Jaroslav Katriňák - ten dokončil soutěž v absolutním pořadí na skvělém 9.místě, a Ivan Jakeš, který měl smůlu a po poruše elektroniky musel soutěž v páté etapě opustit. Ivan Jakeš v loňské sezóně reprezentoval Motoklub v soutěži družstev a svou účast přislíbil i letos. Jaroslav Katriňák nás měl také v soutěži družstev reprezentovat, jeho start však přerušilo onemocnění. Máme však Katriňákův příslib pro letošní sezonu.
Rád bych připravil s těmito skvělými jezdci jako je Roman Michalík, Jaroslav Katriňák, David Pabiška a Ivan Jakeš besedu s autogramiádou. Předpokládám, že se všichni setkáme v březnu v Itálii na prvním podniku Mistrovství Evropy a určitě se na termínu besedy v Chrastavě dohodneme.

Michal Košina - manažer