CYKLOTURISTIKA

Mezinárodní cyklostezka připojila Liberec
CYKLOTURISTIKA V CHRASTAVĚ

 

Mezinárodní cyklostezka připojila Liberec

Březen/duben 2000. Po delší době čekání se podařilo zajistit dotace na cykloturistické vyznačení kouzelné trasy podél řeky Nisy. Také naši hosté ze Saska mohou po vyznačených cestách projíždět Hrádek nad Nisou, Chotyni a Bílý Kostel nad Nisou, a pak dále do Chrastavy. Místy se jede klidovou stezkou přímo po březích Nisy. Trasa nás zavede i na náměstí v Chrastavě, kde je možnost zastavit se v muzeu a informačním středisku. Dál cesta pokračuje do Machnína a podél jízdárny s koňmi a malého golfového areálu směřuje k Liberci.

Vzhledem k tomu, že se ve městě právě buduje další úsek cyklostezky, značený úsek končí v Norské ulici.

Ukončení stavby se očekává v letních měsících, a tak podzimní jízda už bude překrásným údolím pod Koloseem a kolem stadiónu, dál kolem zahrádek k Barvířské ulici. Tam, přímo v centru města, stezka bude končit. Bude tu blízko za kulturou i k dopravním centrům MHD, ČD a ČSAD. Vyznačená trasa je pohodová, nemá náročná místa, ale není to konečné řešení. V plánech je připraveno úplné odklonění od silničního provozu po budovaných stezkách podél řek Jeřice a Nisy. Na to si ale ještě musíme chvíli počkat. Akce jsou podpořeny programem PHARE a je velká naděje jejich zdárného pokračování. M. Těšina

CYKLOTURISTIKA V CHRASTAVĚ

Leden 2000. Příjemná zpráva čekala začátkem prosince na pana starostu z Chotyně. Právě on byl totiž autorem projektu řady obcí podél Nisy na nové vyznačení cyklotrasy. Projekt v rámci POV (programu obnovy venkova) získal dotaci a okamžitě se začalo s výrobou nových směrovek.

Firma Viaflex ze Smržovky tabulky také osadí, a tak bude trvale vyznačena celá cesta od Hrádku nad Nisou přes Bílý Kostel, Chrastavu, Machnín až do Liberce. Nové silniční tabulky jsou takto používány poprvé jak v okrese, tak v celém regionu. Je to hezký dárek do nového roku a budou následovat další!

M.Těšina - KČT Liberec