Kanalizace v Nádražní ul., Luční ul. a Cihlářské ul.

Kanalizace v Nádražní ul., Luční ul. a Cihlářské ul.

Fotogalerie...

Již v Chrastavských listech 10/2004 a 9/2006 byli čtenáři informováni o úsilí města realizovat prostřednictvím Severočeské vodárenské společnosti a. s. (je majitelem kanalizační sítě na území města Chrastavy), jejímž jsme akcionářem, rekonstrukci kanalizace v Nádražní ulici. Realizace úspěšných jednání, byť se zpožděním, byla též úspěšná a v tomto období je v plném proudu (časový skluz byl více než vyrovnán zahrnutím realizace nové kanalizace v ulicích Luční a Cihlářská, o níž město velmi usilovalo po obdržení petice ze dne 20. 2. 2005).

Popis toho, co přesně se ve zmiňovaných ulicích děje, nejlépe vyjádří výtah z tiskové zprávy SVS a.s. ze dne 4. 2. 2008:
Severočeská vodárenská společnost a. s. (SVS) zahájila v Chrastavě na Liberecku rekonstrukci a dostavbu kanalizace a rekonstrukci vodovodu v celkovém objemu téměř 29 milionů korun (bez DPH).
Petr Skokan, předseda představenstva Severočeské vodárenské společnosti, doplňuje: “Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších investičních akcí v tomto regionu. Rekonstrukce a dostavba vodárenských sítí zde do budoucna přispějí k bezproblémovému zásobování připojených obyvatel pitnou vodou a k odvádění odpadních vod v souladu s legislativou.”

Více o stavbě:
Zahájená investiční akce SVS je v celkovém finančním objemu téměř 29 milionů korun (bez DPH). Zhotovitelem je na základě výsledku výběrového řízení Ještědská stavební společnost s. r. o. se sídlem v Liberci. Stavba byla zahájena v prosinci 2007 předáním staveniště. Stavební práce začaly v druhém lednovém týdnu a mají být podle smlouvy ukončeny do konce listopadu 2008.

Kanalizace
Opatření na kanalizační síti zahrnují oblast ulic Nádražní, Luční a Cihlářská. V Nádražní ulici je poměrně nová splašková kanalizační stoka z PVC průměru 300 mm a betonová dešťová stoka průměru 600 mm, která je ve velmi špatném technickém stavu. Souběhem řady faktorů (havarijní stav dešťové kanalizace, malý počet uličních vpustí, nedůsledné oddělení dešťových vod ze splaškového systému aj.) zde dochází k vytékání splašků a k zaplavování nemovitostí. Betonová stoka v Nádražní ulici v celkové délce 484 metrů proto bude nahrazena sklolaminátovým potrubím o průměru 600 mm v délce 273 metrů a potrubím o průměru 700 mm v délce 212 metrů. Současně dojde k rekonstrukci 75 metrů kanalizačních přípojek a 15 kusů uličních vpustí v celkové délce 50 metrů.
V ulicích Luční a Cihlářská je jednotná kanalizační stoka, kam je přes septiky napojeno cca 30 obyvatel. Stoka je vyústěna bez vodoprávního rozhodnutí přímo do Jílového potoka. Dojde zde proto k výstavbě nové splaškové kanalizace v délce 756 metrů. Bude použito kameninové potrubí o průměrech 250 a 300 mm. Současně bude vybudováno 190 metrů nových kanalizačních přípojek. Splaškové vody z této lokality pak budou odváděny na ČOV Chrastava.

Vodovod
V souběhu s trasou rekonstruované kanalizace v Nádražní ulici a s trasou budované nové kanalizace v Luční a Cihlářské ulici je veden původní litinový vodovod z roku 1909. Vzhledem ke stáří vykazuje vysokou poruchovost, proto dojde k jeho rekonstrukci. V Nádražní ulici bude litinové potrubí vyměněno za potrubí z tvárné litiny o průměru 200 mm v délce 180 metrů. Dojde rovněž k přepojení tří stávajících vodovodních přípojek včetně výměny jejich veřejných částí a k výměně podzemního hydrantu. V ul. Luční a Cihlářská bude vyměněno celkem 673 metrů vodovodu. Nově bude použit vysokotlaký polyetylén (PE-HD) o průměru 90 mm. Přepojeno bude také 28 stávajících vodovodních přípojek včetně výměny 160 metrů jejich veřejných částí. Vyměněny budou i dva podzemní hydranty.

Co se týče další dostavby kanalizační sítě, je třeba podotknout, že SVS a. s. je vypracována studie na optimální dostavbu kanalizační sítě na území města Chrastava. Navíc – zcela mimo původně plánovaný harmonogram – zahrnula SVS a. s. přednostně do svého plánu realizaci kanalizace v Pobřežní ul. (před realizací II. etapy přeložky II/592).
Česká republika se zavázala Evropské unii k zajištění odkanalizování a čištění s účinností od 1. 1. 2011. Prostřednictvím novely zákona o vodách tuto povinnost přehodil ten, kdo se zavázal (právní subjekt Česká republika) na toho, kdo se nezavázal (právní subjekty obce). Dle zákona může být od 1. 1. 2011 udělena pokuta [tím, kdo se zavázal (prostřednictvím ČIŽP) tomu, kdo se nezavázal, za to, že nesplnil závazek toho, kdo se zavázal] do výše 1 milionu korun.
V Chrastavě existuje plně funkční čistička a cca 60 % obyvatel je napojeno na kanalizační síť. Pokud by toto číslo do 31. 12. 2010 nevzrostlo na hranici, která bude stačit ministerským úředníkům (prý 85 %) a pokuta by nám reálně hrozila, budeme se pochopitelně právní cestou bránit.

Uvádíme zde dopis Ministerstva životního prostředí a zemědělství (strana 1, strana 2), vyjádření SVS a. s.(strana 1, strana 2) a odpověď starosty města (strana 1, strana 2) (schválena ZM všemi 19 hlasy).

V Chrastavě dne 23. 4. 2008
Ing. Michael Canov - starosta


Související dokumenty:

Společný dopis Ministerstva zemědělství a životního prostředí doručeno dne 5. 3. 2008: strana 1, strana 2

Vyjádření SVS a. s. ze dne 14. 3. 2008: strana 1, strana 2

Odpověď starosty města ze dne 18. 3. 2008: strana 1, strana 2

Usnesení ZM č. 2008/03/XVIII