Festival muzejních nocí v Chrastavě

Festival muzejních nocí v Chrastavě

Fotogalerie...

Myšlenka uspořádat tento festival je opravdu skvělá – poznali jsme to i tady na severu Čech, v Chrastavě.

Máme zde muzeum, kde je doložena historie města a jeho součástí je i rodný dům malíře Josefa Führicha, kde je jednak expozice ze života jeho rodiny a jeho díla, dále jsou zde umístěna další díla malířů pocházejících z Chrastavy, v části máme umístěn betlém a ostatní exponáty související se životem zde ve městě.

V našem městě každým rokem probíhají “Chrastavské slavnosti” – letos již 13. ročník – a tak jsme uvítali tuto myšlenku festivalu muzejních nocí a ihned jsme se tuto akci připojili do programu slavností.

V sobotu 7. června 2008 byl Führichův dům otevřen do 22:00 hodin a hlavně ve večerních hodinách přišlo mnoho návštěvníků (během této muzejní noci na 120 hostů). Jako součást této noci jsme pro hosty připravili v zahradě Führichova domu posezení u ohně s možností opéci si klobásku či si dát něco jiného na zub. K tomu jsme zajistili příjemnou hudbu, takže si hosté po prohlídce příjemně poseděli a i zazpívali. Je zajímavé, že přišli i místní lidé, kteří zde žijí celý život a až do této chvíle toto muzeum nenavštívili – byli mile překvapeni a vesměs si tuto akci pochvalovali.

Doufám, že tento nápad neupadne v zapomnění, alespoň zde v Chrastavě tuto akci příští rok stoprocentně zopakujeme.

Zita Václavíková

Vedoucí Společenského klubu Chrastava