SOBOTA 4. SRPNA

VARHANNÍ MARATÓN
aneb
POKUS O SVĚTOVÝ REKORD

V průběhu soboty 4. srpna 2007 uspořádají Mikroregion Hrádecko – Chrastavsko a Benefiční koncerty Grabštejn už třetí Varhanní maratón Euroregionem Nisa. Letošní maratón bude sestávat z rekordních devíti koncertů uskutečněných v kostelech na území Čech, Polska a Německa.

Ostrý start je v Bílém Kostele v 9:30 hodin. Následují Chrastava v 10:40, Kryštofovo Údolí ve 12:00, Hrádek nad Nisou ve 13:20, polský Porajów v 16:00, v Německu pak Jonsdorf v 17:25, Seifhennersdorf v 18:40 a Žitava ve 20:00. Závěrečný koncert se uskuteční v zámecké kapli na Grabštejně od 21:15 hodin.

Také letos všechny koncerty odehraje přední český varhanní mistr Jaroslav Tůma, známý ve většině evropských států i v řadě zámořských zemí. Pěvecky se na koncertech bude podílet sólista Opery Národního divadla v Praze Luděk Vele s dcerou Adélou Velovou.

Jednotlivé koncerty budou trvat 45 minut, představí se na nich díla domácího i světového repertoáru a na závěr každého bude zařazena improvizace, při níž varhanní mistr využije zvláštností konkrétního nástroje. Na koncertech, jejichž program se na každé štaci bude důsledně lišit, zazní skladby čtyř století od mistrů, jako jsou Johann Sebastian Bach, Antonio de Cabezón, Allesandro Poglietti, Johann Kaspar, Johann Pachelbel, Bohuslav Matěj Černohorský, Jan Křtitel Vaňhal, Jan Křtitel Kuchař, Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann, César Franck, Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Josef Klička, Bohuslav Martinů a Jan Hanuš.

Varhanní maratón představuje podnik, který nemá obdoby nejen u nás, ale ani – pokud je známo – nikde ve světe, a tak pokus o světový rekord v podobě devíti koncertů na devíti různých varhanách v devíti místech třech zemí provedených v jednom dni jediným varhaníkem bude natáčet Česká televize.

Zůstává tedy jen a pouze na vás, budete-li přitom.