Kniha mého srdce

Kniha mého srdce

Kniha mého srdce – příležitost pro knihovny

Česká televize připravuje ve spolupráci s Českým rozhlasem, Svazem českých knihkupců a nakladatelů  a s knihovnami ČR pořad „Kniha mého srdce“ (KMS), jehož cílem je nalézt nejoblíbenější knihu obyvatel České republiky. Jedná se o formát pořadu, který uvedla v roce 2003 britská BBC pod názvem „The Big Read“ (www.bbc.co.uk/bigread). Od dubna do října 2009 se uskuteční rozsáhlý cyklus televizních a rozhlasových pořadů, které budou provázet hlasování veřejnosti o nejoblíbenější knihu. V pořadech vystoupí řada známých herců, autorů, politiků, zpěváků a dalších osobností, které vyjádří svůj vztah k četbě i milovaných knihám. Cílem celé akce  není pouze hledání nejoblíbenější knihy, ale především široce pojatá popularizace četby, literatury, vydávání knih a také činnosti knihoven. V roce 2004 organizoval SKIP podobné celostátní hlasování pod názvem „Moje kniha“ (www.mojekniha.cz). Knihovny bez podpory největších médií získaly tehdy více než 93 000 hlasů.

Důležitou úlohou knihoven bude především podpora hlasování.

Pořad KMS bude mít samostatnou webovou stránku, na které budou zveřejňovány aktuální informace, diskuse a multimediální pořady k jednotlivým knihám a autorům. Hlavními garanty za spolupráci s KMS budou vedle SKIP také Národní knihovna ČR, Městská knihovna v Praze a Knihovna J. Mahena v Brně a krajské knihovny. Otevře se také možnost spolupráce s regionálními redakcemi Českého rozhlasu.

Spolupráce na KMS bude pro knihovny velkou šancí dokázat, že jsou funkční, rychle a pozitivně reagující sítí informačních institucí a že jejich prostřednictvím je možno získat názor/hlas velké části veřejnosti. Je to ovšem také ojedinělá šance k jejich mediální prezentaci a současně příležitost přesvědčit celostátní „velká“ média o výhodnosti spolupráce s knihovnami.

Zdroj: http://skip.nkp.cz/akcKMS.htm

Knihovna Chrastava se přihlásila do tohoto projektu

Hlasovací kupon je k dispozici v knihovně. Vyplněné kupony zde budeme vkládat do webového formuláře.

Kniha mého srdce - další informace zde:

Dokumenty ke stažení:

Tisková zpráva KMS.doc

Pořady České televize ke KMS.doc

Pořady Českého rozhlasu ke KMS.doc