Pěvecký sbor Ještěd v Chrastavě

Chrastava slyšela vítěze mezinárodní soutěže

 

V neděli 19. října 2003 se v kostele sv. Vavřince konal koncert smíšeného pěveckého sboru JEŠTĚD. Sbor představil zcela nový repertoár skladeb, včetně programu připraveného na mezinárodní soutěž Praga Cantat. Zazněla díla vzniklá v průběhu celého tisíciletí, od chorálu Svatý Václave až ke skladbám z dvacátého století, madrigalům Bohuslava Martinů.  Celý koncert zakončila strhující "swingující moderna" Vytautase Miškinise Cantate Domino. A právě se skladbami představenými na chrastavském koncertu zvítězil Ještěd na mezinárodní soutěži Pražské dny sborového zpěvu - Praga Cantat v pátek 31.10. v silné konkurenci sborů z celé Evropy i z České republiky. Za provedení skladeb Duo Seraphim Jacoba Galla, Napadly písně v duši mou Antonína Dvořáka, Bolavá hlavěnka a Vzkázání pro holuběnku Bohuslava Martinů a Cantate Domino Vytautase Miškinise byl sbor nejen zařazen do zlatého pásma vítězů soutěže, ale stal se i absolutním vítězem kategorie smíšených sborů. Triumf sboru dovršil sbormistr Ještědu Petr Pálka, který ještě dostal zvláštní cenu poroty pro nejlepšího dirigenta celé soutěže.

Ještěd se stal vítězem mezinárodní soutěže Praga Cantat
Pár slov o historii sboru...
Pěvecký sbor Ještěd byl založen v roce 1907 jako dělnický zpěvácký spolek, který byl součástí snažení české menšiny. Nejprve koncertoval v Liberci a jeho okolí, ale již po první světové válce uskutečnil svůj první koncert v Praze. Po druhé světové válce se v době krize ujal sboru doc. Josef Pazderka, který vtiskl Ještědu osobitou podobu a dovedl jej mezi nejvyspělejší a nejúspěšnější sbory nejen u nás, ale i v zahraničí. Za všechny úspěchy z tohoto období uveďme alespoň 1. místo z Llangolenu, které získal ženský komorní sbor Ještědu v roce 1960 a již rok na to si sbor odváží tři první místa a cenu absolutního vítěze festivalu z Francie.

V roce 1999 na tradici vytvořenou doc. J. Pazderkou navázali noví sbormistři Martin Veselý (sbormistr opery DFXŠ a komorního sboru Collibet) a Petr Pálka (sbormistr pěveckého sboru Severáček), který vede Ještěd dnes.
Za necelý rok práce se zvedla členská základna z pouhých 26 na nynějších 70 členů, soubor získal zvláštní uznání poroty za provedení skladby Eugena Suchoně "Aká si mi krásná" na festivalu pěveckého sborů v Chlumci nad Cidlinou, umístil se na stříbrné pozici v mezinárodní soutěži Pražské dny sborového zpěvu a nepochybným úspěchem je i návrat ke spolupráci s divadlem F. X. Šaldy v Liberci, kde členové Ještědu spoluúčinkují v opeře Tosca. Ještěd mezitím uspořádal mnoho koncertů v ČR i zahraničí, či zajímavých projektů, jako bylo provedení oratoria Stabat Mater Antonína Dvořáka.  Nejnovějším úspěchem Ještědu je pak již zmíněné ocenění pro absolutního vítěze kategorie smíšených sborů na mezinárodní soutěži Pražské dny sborového zpěvu - Praga Cantat v roce 2003.

Ještěd vystupuje nejen jako smíšený sbor, má i svůj ženský a mužský komorní sbor. Pestrý a bohatý repertoár je tvořen skladbami z hudby naší i evropské, klasickými i moderními, polyfoniemi či chorály, chrámovými sbory či lidovými písněmi.