Úspěchy pěveckého sboru Ještěd
V úspěšném sboru působí i chrastaváci

Ještěd při provedení Stabat Mater v DFXŠ

Liberecký pěvecký sbor Ještěd má ze všech sborů v severočeském regionu největší a nejbohatší historii. Byl založen v roce 1907 a největších úspěchů a popularity dosáhl za působení doc. Josefa Pazderky v letech 1948 - 1979. V této době přivážel sbor svá největší ocenění a vítězství z celostátních i mezinárodních soutěží a festivalů (1960 - 1. místo Llangollen - Velká Británie, 1961 - absolutní vítězství Gisors - Francie, 1966 - 1. místo Arezzo - Itálie a další).

Od roku 1999 stojí v čele sboru Petr Pálka. Přivedl novou generaci zpěváků a Ještěd opět získává ocenění a vítězství na soutěžích a festivalech. V posledních dvou letech se zúčastnil dvou mezinárodních soutěží a obě vyhrál: v roce 2003 zvítězil na Praga Cantat v konkurenci sborů z celé Evropy a sbormistr Ještědu Petr Pálka dostal zvláštní cenu poroty pro nejlepšího dirigenta. V roce 2004 pak Ještěd zvítězil na soutěži A. Dvořáka v Praze.

Sbor si vydobyl opět místo mezi uznávanými smíšenými sbory v republice, jeho počet dosáhl rekordních devadesáti členů a je zván na mnohé samostatné koncerty, festivaly a soutěže. Všestrannost repertoáru dokazují skladby renesance, baroka, klasicismu, romantismu i hudby nejsoučasnější, včetně úprav lidových písní a jazzových skladeb. Ještěd pravidelně spolupracuje s libereckým Divadlem F. X. Šaldy na operních představeních, provádí různá oratoria a mše, vydává samostatná CD a má bohaté kontakty s tuzemskými i zahraničními sbory (Itálie, Německo, Francie, Velké Británie, Španělsko a další). Uvnitř sboru panuje báječná atmosféra, která se potom přenáší na všechny posluchače koncertů Ještědu. A to je pro všechny zpěváky tím nejkrásnějším oceněním.

Když byl Ještěd osloven v roce 2000, aby nastudoval Stabat Mater Antonína Dvořáka, zdálo se to těžko realizovatelné. Tehdy zpívalo ve sboru Ještěd asi 50 zpěváků a vše bylo v začátcích. Nakonec se ale k provedení náročného oratoria spojil s pěveckým sdružením Rosex a vznikla spolupráce, která přinesla zasloužené ovoce. Provedení s klavírem nebo varhanami na koncertech v Liberci, Jablonci nad Nisou a Praze přineslo spoustu krásných uměleckých zážitků, ale my jsme si stále tajně přáli zazpívat si toto překrásné dílo tak, jak ho Antonín Dvořák napsal - s monumentální orchestrální instrumentací, která toto oratorium a jeho závažnost ještě umocní.

Přání se nám splnilo, když jsme byli osloveni Filharmonií z Jelení Hory a zároveň jsme mohli spolupracovat s výborným dirigentem, panem Milošem Krejčím. Výsledkem byly dva fantastické koncerty, 18. března 2005 v Jelení Hoře a na Květnou neděli 20. března 2005 ve zcela vyprodaném Divadle F. X. Šaldy v Liberci, které dlouho po odeznění posledních tónů oratoria aplaudovalo Ještědu, Rosexu a Dolnoslaské filharmonii, ale také výtečným sólistům, Janě Stehr, Lucii Ceralové (obě působí v Německu), sólistovi pražské Státní opery Aleši Brisceinovi a sólistovi Národního divadla Miloslavu Podskalskému.

Ještěd znají dobře i posluchači v Chrastavě. Sbor zde pravidelně vystupuje a například na koncertu v říjnu 2003 měla Chrastava příležitost jako první si poslechnout zcela nový repertoár skladeb, se kterým potom sbor vyhrál mezinárodní soutěž Praga Cantat. V Ještědu působí také pět zpěváků z Chrastavy a okolí, tři tenoři a dvě altistky.

JS