V Chrastavě opět zavlaje vlajka pro Tibet

 Město Chrastava se 10. března připojí ke kampani Vlajka pro Tibet. Akce probíhá každý rok v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, od něhož letos uplyne už 63 let. Povstání v roce 1959 bylo násilně potlačeno, zemřelo při něm 80 000 Tibeťanů, více než milion lidí zahynulo ve vězení a v pracovních táborech. Došlo k ničení kulturních památek, byly ostřelovány a bombardovány chrámy i pevnosti. Politická a vojenská okupace Tibetu ze strany Číny trvá dodnes.
Od poloviny 90. let minulého století si svět tuto tragédii připomíná symbolickým vyvěšením tibetské vlajky vždy v den povstání. Akce postupně přerostla v jednu z nejvýznamnějších celosvětových kampaní na podporu ochrany lidských práv. Tisíce vlajek vlaje každoročně např. v Německu, Francii, Belgii, Itálii a v dalších zemích. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy vlajku vyvěsila první čtyři města. Loni už se připojilo přes 800 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Vlajky v tento den vyvěšuje i celá řada škol, včetně Univerzity Karlovy a kromě různých organizací také stovky občanů ČR.
Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané v Tibetu používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení. Chrastava kampaň podporuje pravidelně od roku 2012. Vyvěšení vlajky jako vyjádření solidarity s tibetským lidem schvaluje Zastupitelstvo města Chrastava.

Věra Baumgartnerová

Související odkazy:

20.03.2012 – Tv Chrastava – předkladatel návrhu Ivan Vydra zdůvodňuje rozhodnutí ZM

18.02.2015 – Mendělejevova periodická tabulka chemických prvků v Tibetštině