Chrastavské slavnosti po dvouleté pauze opět ovládly město

video TV Chrastava  fotogalerie

První červnový víkend tradičně patří Chrastavským slavnostem. Po dvou letech covidové pauzy byla očekávání pořadatelů i návštěvníků veliká. Kdo přišel, určitě nelitoval. Počasí vyšlo na jedničku a bohatý program uspokojil každého.
Páteční program odstartoval už v 16 hodin akcemi pro děti. Sokol Chrastava připravil na náměstí dětské soutěže a v klubovně oddílu Perseus mohly děti tvořit a vyrábět nejrůznější předměty. První vystoupení na pódiu patřilo dětem ve žlutých tričkách ze ZŠ a MŠ Vítkov. Děti nám zazpívaly a na trávě pod pódiem i zatancovaly. Jejich pečlivě připravené vystoupení sklidilo úspěch. V kostele sv. Vavřince vpodvečer zazněl koncert, kterého se účastnilo vedení města a delegace partnerských měst. Na náměstí mezitím vystoupil písničkář Voxel. Po něm už prostor před pódiem zaplnili příznivci tvrdší muziky, kteří dorazili na koncert kapel R+ Members Club a Doga.
V sobotu bylo po celém městě živo už od samého rána. V hale Spartaku proběhl turnaj v kolové, další zápolení, tentokrát nohejbalové, probíhalo hned vedle na sousedních kurtech. Pro veřejnost měla otevřeno i kuželna nebo sportovní střelnice. Výstavu drobného zvířectva nabídli ve svém areálu chovatelé. Pro děti bylo v kině připravené pohádkové představení, a kdo měl zájem, mohl se cestou z pohádky zastavit v klubu Tvořílek na dětské kreativní dílny. Hudební program na náměstí zahájila už dopoledne kapela Nonstop, kterou vystřídaly skladby Vladimíra Mišíka v podání skupiny 20 deka duše. V odpoledním programu se představila mladá talentovaná zpěvačka Luisa Jírová ze sousedního Hrádku nad Nisou a hard-rocková kapela Archa z Liberce. Poté vystoupil Ivan Hlas trio. Pauzy mezi jednotlivými kapelami vyplnily prezentace dětí z tělovýchovné jednoty Sokol nebo malých hasičů, ukázky výcviku služebních psů a soutěže pro děti. Kdo si potřeboval oddechnout od ruchu na náměstí, mohl zajít do zahrady Bételu nebo na posezení u hudby před hasičskou zbrojnicí. Pohodová atmosféra vládla i u Fuhrichova domu. Tady v rámci Festivalu muzejních nocí pořadatelé připravili komentované prohlídky, výstavu prací kroužku šití a posezení u ohýnku s opékáním buřtů a muzikou. Vyvrcholením sobotního programu bylo skvělé vystoupení české lady soul Marie Rottrové. Její koncert sledovalo zcela zaplněné náměstí. Večer uzavřela skupina Retro Live! - The RockSet s hity 60. – 80. let a následný velkolepý ohňostroj.
Neděle bývá už tradičně klidnější. Oddíl orientačního běhu si pro zájemce připravil několik tras na vyzkoušení této zajímavé disciplíny. Na pódiu vystoupila romská skupina Bengale Manusha a také cimbálová muzika Dušana Kotlára. Zajímavým zpestřením bylo vystoupení chrastavských seniorů, kteří pod vedením Jany Eichlerové nacvičili a předvedli skladbu s vějíři. Na samý závěr slavností zazpíval Jakub Smolík, který potěšil své fanoušky i autogramiádou a společným focením. V průběhu slavností zájemci mohli také navštívit sklepení v městském muzeu, muzeum hasičské techniky nebo věž radnice. O všechny prohlídky byl nebývalý zájem. Stejně tak o obří vyhlídkové kolo, které v Chrastavě bylo k vidění vůbec poprvé.
25. ročník Chrastavských slavností navázal na předchozí úspěšné ročníky a pořadatelé už teď začínají chystat program na příští rok. Budeme se na vás těšit v termínu 2. – 4. června 2023.

Chrastava 9. červen 2022

Za organizační tým
Věra Baumgartnerová


Výherní kupony:
Tištěné programy slavností měly číslované kupony, které byly v průběhu akce několikrát slosovány. Nevyzvednuté ceny je možné do konce července vyzvednout v infocentru na náměstí.

Čísla výherních kuponů: 000 020, 000 049, 000 064, 000 199, 000 224, 000 231, 000 267, 000 276, 000 336, 000 382, 000 387, 000 467



Poděkování
Protože příprava Chrastavských slavností není otázkou několika týdnů, ale měsíců, rád bych touto cestou poděkoval všem, kteří se na jejich přípravě podíleli a pomohli je realizovat.

Tímto děkuji:
Organizačnímu týmu: Jitka Marxová, Ivana Loučková, Petr Bezvoda, Libuše Junková, Klára Sehnoutková, Kateřina Spáčilová, Pavel Hudec, Jana Eichlerová, Vendula Benešová, Radka Šeflová, Radim Straka, Pavla Neprašová
Pořadatelům: Jan Gomolák, Benedikt Baumgartner, Patrik Fejkl, Ondřej Vlach, Marek Stejskal, Zuzana Špidlenová, Martina Zimmermanová, Hana Peroutková, Dana Horáková
Městské policii: Marcel Másílko, Mojmír Boch, Pavel Just, Jaroslav Ježek, Jan Loučka, David Novák
Technickým službám: Vladimíra Vondrová, Josef Vondra, Zdenek Zoul, Ladislav Jirák
Scéně, zvuku a programování světel: Luboš Komárek, Petr Bartoš, Jan Wolf
Moderátorovi: David Jelínek
Pracovníkům veřejně prospěšných prací
Místním spolkům a organizacím:
Sbor dobrovolných hasičů
Střelecký klub
Orientační klub Chrastava
Oddíl – Kuželky
Stolní tenis
Kolová
Nohejbalisté Chrastava
Perseus PS
TJ SOKOL Chrastava
ZKO Chrastava
Jednota bratrská
Chovatelé
Foto a video: Jana Zahurancová, Vratislav Loučka, Věra Baumgartnerová