Městské lesy

video TV Chrastava 

Město Chrastava vlastní zhruba 220 ha lesů. Rozkládají se na celkem šesti katastrech. Nejrozsáhlejší lesní majetek má město na Ovčí Hoře (cca 120 ha) a na Mlýnici (cca 60 ha), další menší celky se nacházejí v Horní Chrastavě u traktorky, ve Vítkově u Pětistovky, na kopci na Kohoutím vrchu a dalších místech. Lesní majetek Chrastavy je historické vlastnictví. Jsou to například i příděly po odsunutých Němcích, které na město přešly v roce 1945. V současnosti město žádné lesy nekupuje ani neprodává. Pouze směňuje menší pozemky s Lesy ČR pro takzvané zcelování držby. O správu městských lesů v Chrastavě se stará odborný lesní hospodář ing. Jiří Chládek. V současnosti je jeho největším úkolem obnova lesa po kůrovcové kalamitě.
Stále převažující dřevinou v chrastavských lesích je smrk. Stejnověké smrkové monokultury ovšem postupně nahrazuje pestřejší druhová skladba. Jen za posledních 10 let klesla výměra smrku o 10 ha ve prospěch ostatních dřevin, zejména buku, dubu a jedle. V případě, že se vyskytne škůdce na jedné dřevině, pomůže větší druhová pestrost tomu, aby les zůstal zachován a nevznikly masivní holiny, jako v případě kůrovcové kalamity a následné nucené těžby v předchozích dvou letech.
Nejvíce rozvrácen kůrovcovou a větrnou kalamitou je les na Mlýnici, který býval nejhezčím lesem v majetku Chrastavy. V současnosti tady můžeme vidět rozsáhlé holiny po vytěžení poškozených a napadených stromů.
Práce na obnově lesa zahrnují těžbu, následnou kultivaci vytěžené plochy, její zalesnění a dlouholetou péči o kultury. Ta spočívá mimo jiné i v odstraňování buřeně, tedy masivního růstu trávy, ostružiní, maliní a keřů, které pokud malé stromky přerostou, stíní jim a odčerpávají potřebnou vláhu. Sazenice se musí chránit také před zvěří. Natírají se chemickou látkou, která zvěř odpuzuje. Dražší, ale velmi efektivní variantou, jsou takzvané oplocenky, kam se vysoká zvěř nedostane, a stromky jsou chráněné. Veškeré potřebné činnosti v chrastavských lesích jsou zajišťovány dodavatelsky. Město nemá žádné pracovníky vyčleněné na údržbu lesa. Přesto, že by podle ing. Chládka dva lesní dělníky „uživilo“, není o tuto práci mezi lidmi zájem.
Peníze na hospodaření v lese získává město primárně z prodeje dřeva. Nemalou část zdrojů tvoří ale i příspěvky od státu, který tímto způsobem podporuje vlastníky lesů a kompenzuje jim to, že s lesem nemohou nakládat, jak se jim zlíbí. Les totiž plní nejen hospodářskou funkci, ale i funkci celospolečenskou. V některých lesích se proto hospodaří s ohledem na potenciální možnost rekreace. Méně se těží a více se pracuje na úpravě lesa tak, aby sloužil lidem. V Chrastavě jsou tyto lesy tzv. zvláštního určení například na Ovčí hoře. Od podzimu loňského roku tady nejen turistům slouží nové odpočinkové místo s altánem a informačními cedulemi, odkud je překrásný výhled na Chrastavu. Porost mezi sídlištěm na Střeleckém vrchu a rychlostní komunikací je zase lesem účelovým, který kromě rekreační funkce plní i funkci hlukové bariéry. I tady se plánují úpravy, jako například více druhová výsadba, úprava cest nebo vybudování povalových chodníků.
Nakládání s lesem se řídí zákonem o lesích, který je jedním z nejpřísnějších v ČR. Ani vlastník lesa v něm nemůže dělat všechno, co by chtěl. Nemůže si ho dokonce ani oplotit a zakázat nám vstup do něj. V lese máme také právo sbírat pro vlastní potřebu lesní plody nebo klestí. Proto pokaždé, když vstoupíme do lesa, měli bychom mít na paměti, že se nacházíme na cizím území, a podle toho se chovat. Les v podobě, v jaké ho známe, neroste sám od sebe. Stojí za tím obrovské úsilí a péče lidí, kteří les a práci v něm milují. Stejně, jako náš lesní hospodář ing. Chládek, který říká, že obnova poničeného lesa je práce pro tři generace. Je proto na nás všech, v jakém stavu toto historické dědictví předáme dál.

Chrastava 21. duben 2022
 

Věra Baumgartnerová

Informační a mediální referent