Dny lidové architektury ve Führichově domě

fotogalerie

O víkendu 23. – 24. července 2022 se konal jubilejní 10. ročník Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska v Libereckém kraji a jeho bezprostředním okolí. Cílem akce je propagace a zdůraznění významu lidové architektury jako nedílné součásti našeho kulturního dědictví. Návštěvníci mají v rámci Dnů lidové architektury možnost navštívit často i veřejnosti nepřístupné objekty. Vstup do všech zapojených objektů je v tyto dny zdarma a mnohde je připravený i doprovodný program.
V letošním ročníku se v Libereckém kraji zapojilo 15 objektů. Vedle Vísecké rychty v Kravařích, Dlaskova statku v Dolánkách u Turnova nebo Kittelova domu v Pěnčíně se od samého začátku zapojuje také Führichův dům v Chrastavě. Komentovanou prohlídku si o víkendu užilo několik desítek lidí. Zavítali k nám i dva turisté z Polska.
Führichův dům je jedním z dochovaných podstávkových domů z konce 18. a začátku 19. století, kterých na území Chrastavy najdeme hned několik. Tento je mimo jiné jedinečný i tím, že se zde narodil malíř evropského významu Josef Führich. Dům z roku 1802 je památka chráněná státem. V přízemí se nachází expozice původního nábytku a dalšího dobového zařízení. V prvním patře lze zhlédnout minimuzeum Josefa Rittera von Führicha a jeho díla. Nachází se zde také dva betlémy a raritou je malovaný pokojík. K vidění je tu i malá galerie s 10 barevnými litografiemi dalšího chrastavského rodáka Willi Sitteho a dále kopie (opět původem chrastavanů) Gustava Kratzmanna a Wilhelma Kandlera aj.

Během prázdnin můžete Führichův dům navštívit denně od 9:00 do 15:00 hodin. Prohlídku si domluvíte v infocentru na náměstí nebo na telefonním čísle 485 143 161.

Chrastava 25. červenec 2022

Věra Baumgartnerová
mediální a informační referent