Nová výstava ve Führichově domě

 

  

 

video TV Chrastava     fotogalerie

 

Na novou turistickou sezónu jsme rozšířili expozice ve Führichově domě. Připravili jsme stálou výstavu modelů hradů a zámků, které nám věnoval pan František Bouda. Celkem se jedná o 23 papírových exponátů, které jistě zaujmou.
 

O autorovi:
František Bouda (6. 2. 1960 – 3. 1. 2018) prožil většinu svého života v Andělské Hoře. V Chrastavě se vyučil frézařem v Elitexu, kde také mnoho let pracoval ve výrobě. V roce 1993 začal při zaměstnání vyučovat v chrastavské hudební škole hru na kytaru. Svou lásku k hudbě předával dětem i dospělým 24 let. Vyučoval nejen hru na klasickou kytaru, ale také kytarové doprovody k písním. Jeho hudební třídu za tento čas navštěvovalo přes 130 žáků z řad dětí i dospělých. Mimo výuky hry na kytaru hrál také téměř 27 let v country kapele „Paroháči“.
 

V roce 2015 byl za svou aktivní a dlouholetou práci ve školství oceněn plaketou J. Á. Komenského a v roce 2019 se stal Osobností města Chrastava in memoriam.
 

Jak o sobě František sám říkal, tak se láskou k muzice již narodil. Ale měl ještě jednu vášeň, které se naplno začal věnovat, až když měl odrostlé děti. Jeho dalším koníčkem bylo lepení papírových modelů hradů a zámků České republiky. Makety nebyly snadno k sehnání a postavit z nich papírový exponát nebylo nic jednoduchého. První zámek sestavil pan Bouda v květnu roku 2013 a za rok a čtvrt jich dokázal zhotovit 16. Hned v srpnu roku 2014 svými maketami doplnil výstavu „Fotografie hradů a zámků Libereckého kraje“. Po této výstavě proběhly ještě další dvě výstavy, jedna v Praze a druhá v Olomouci. Z modelů hradů a zámků se staly nejoblíbenější dárky, které pan Bouda dostával a pokračoval v jejich sestavování. Pan František vše pečlivě vystřihoval a lepil s neuvěřitelnou trpělivostí, šikovností a precizností. Zajímavostí je, že nepoužíval pinzetu. Nakonec vytvořil celkem 27 modelů, které vystavil v Městské galerii na letní výstavě v roce 2017. Větší část maket po této výstavě věnoval Městu Chrastava. Srdcovou záležitostí pana Boudy byl zámek Karlova Koruna, který má u sebe jeho dcera Helena. Mnoho památek, které jsou zde vystaveny, osobně i navštívil a mohou se stát inspirací i pro Vás.

 

 

Helena Kačenová, Jitka Marxová, Pavel Urban

Chrastava, 6. 4. 2021