Putování Mikroregionem Hrádecko-Chrastavsko
 

 

 


Mikroregion Hrádecko-Chrastavsko není třeba představovat. Jedná se o svazek obcí, který byl založen v roce 2001. Sdružuje deset členských obcí. Z toho osm vesnických (Bílý Kostel nad Nisou, Chotyně, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Mníšek, Nová Ves, Oldřichov v Hájích, Rynoltice) a dvě města (Hrádek nad Nisou a Chrastava), podle kterých byl mikroregion pojmenován. Na celkové rozloze mikroregionu 200 km² žije momentálně 21 tisíc obyvatel.
Obce a města aktivně spolupracují, domlouvají se a rozhodují na pravidelných členských schůzkách, prezentují se na různých akcích. Účastní se aktivit směřujících k rozvoji celého území mikroregionu.
V rámci zlepšení poznávání obcí mikroregionu byla společně vydána publikace „Putování Mikroregionem Hrádecko-Chrastavsko“. V této brožuře se můžete seznámit s každou obcí a dozvědět se něco zajímavého. Jedná se vlastně o hru – sbírejte aktivně razítka. Po obdržení brožurky a návštěvě obcí, si v každé z nich otisknete razítko. Kde razítka obdržíte, se dozvíte právě v této publikaci. Za osm z deseti razítek si vyzvednete v informačním centru v Chrastavě a v Hrádku nad Nisou cenu. Na výběr budete mít puzzle s fotografiemi jednotlivých obcí. V případě zájmu si budete moci vytvořit originální sbírku. Na konci publikace si také můžete vyluštit křížovku. K publikaci byly vydány i papírové podložky na stůl.
Některé obce se nachází v Jizerských horách, jiné v Lužických horách, ale za návštěvu stojí všechny. Publikace vlastně slouží jako dobrý tip na výlet. Uprostřed najdete mapu, podle které si cestování můžete naplánovat. Publikace je doplněna mnoha fotografiemi. Přejeme Vám příjemné putování po našem mikroregionu. Více najdete na www.mikroregion.info.


Jitka Marxová