Plakety Jana Ámose Komenského 2021

 

        video TV Chrastava    rozhovory s oceněnými    fotogalerie

Město Chrastava začalo v roce 2009 oceňovat práci pedagogů plaketou J.A. Komenského. Letos tomu nebylo jinak, i když trochu později z důvodu pandemické situace. To samozřejmě neubralo na slavnostní chvíli.
Vzhledem k příznivému počasí se akce mohla 24. 5. 2021 opět uskutečnit v atriu městského úřadu, kde si plakety z rukou starosty města převzaly dámy Květa Popelová, Jarmila Havlová, Ivana Pospíšková a za pana Miroslava Jakoubka in memoriam dcera Naděžda. Nechyběla ani květina, kterou předala místostarostka města.

Chrastava 25. května 2021

Ivana Loučková, vedoucí KS

Vizitky oceněných

 

POPELOVÁ KVĚTA

 rozhovor s oceněnou

  Narodila jsem se v roce 1947. Mládí a studia jsem absolvovala v Teplicích na ZŠ a místním gymnáziu. Tam díky oblíbeným profesorům matematiky a zeměpisu jsem se rozhodla studovat na PF v Ústí n. L. Absolvovala jsem v r. 1969 a tím se ze mne stala učitelka zmíněných předmětů.
Nastoupila jsem v tomto roce na svou první školu do Krupky u Teplic a byla to věru poučná zkušenost. Ve třídě jsem měla čtrnáct chlapců z místního dětského domova, které jsem musela přinutit učit se matematiku. Podařilo se, a proto si myslím, že se ze mne tehdy stala opravdová učitelka. V regionu Krupka – Bohosudov jsem vyučovala až do roku 1983. Ještě se chci zmínit o svém posledním „soudruhu řediteli“, který na tehdejší dobu byl spíše pan ředitel a tím velmi přispěl k mému dalšímu přístupu k učitelskému řemeslu.
V roce 1977 jsem se vdala a manžel naprosto změnil můj pohled na osobní a profesní život. Jsme spolu dodnes.
V roce 1983 jsme se přestěhovali do Liberce a po krátkém jarním střídání v libereckých školách jsem v září tohoto roku nastoupila do Chrastavy. Nutno dodat, že mě překvapilo, že se vedení školy zpočátku zajímalo více o mou ochotu se angažovat v různých funkcích než o mé schopnosti učitelské. Během krátké doby se však vše vysvětlilo a díky nástupu nových učitelů se vytvořil i výborný kolektiv. V této souvislosti bych chtěla zmínit současného starostu Ing. Canova, který velmi přispěl k tomu, že jsem byla v Chrastavě spokojená. Vyučovala jsem dokonce tělocvik a pracovní výchovu. Na mnoho svých žáků vzpomínám, často se s nimi vídám a jsem pyšná na to, co ve svém dalším životě dokázali. S žáky své první chrastavské třídy se pravidelně jednou ročně setkáváme v místní restauraci.
Z Chrastavy jsem odešla v roce 1990 a působila až do roku 2000 na třech různých školách v Liberci. V tomto roce jsme postavili rodinný dům a já jsem celou stavbu dozorovala. To zabíralo tolik času, že jsem přestala vyučovat a též mě velice trápil a trápí dodnes současný přístup ke vzdělání. Střídavě jsem se věnovala doučování matematiky a se svým manželem, který byl manažerem v nadnárodní společnosti, jsem procestovala velkou část světa.
Od roku 2007 jsem v důchodu a užívám si života cestováním, sportováním, kulturou a péčí o dům se zahradou.

 

HAVLOVÁ JARMILA

 rozhovor s oceněnou

Narodila se v Liberci a další život pokračoval v Chrastavě. Byla žákyní zdejší Základní devítileté školy a posléze i SVVŠ, kde v roce 1966 maturovala. Poté pokračovala ve studiu na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem, aprobaci Národní škola – český jazyk. Promovala v roce 1970.

Učitelskou dráhu zahájila na malotřídní škole ve Vítkově, kde působila dva roky. V roce 1971 se vdala a o rok později zažádala o místo učitelky v Raspenavě, protože bylo nabízeno s bytem.

Na základní škole v Raspenavě strávila 13 let, nejprve na prvním stupni, později učila na 2. stupni, převážně český jazyk.

V roce 1985 ji životní okolnosti přivedly zpět do Chrastavy a začala učit ve škole na náměstí 1. máje. Na této škole odučila krásných 15 let.

Celý svůj profesní život učila především český jazyk. Mnoho žáků se snažila naučit záludnostem české gramatiky, mnoho žáků posledních ročníků připravila k přijímacím zkouškám. Jako kolegyně byla veselá, vtipná, oblíbená. Její silný hlas se často nesl po celé školní chodbě….

Je obětavou babičkou pro svá vnoučata. Ráda cestuje, čte.
 

POSPÍŠKOVÁ IVANA

 rozhovor s oceněnou

Narodila se v roce 1962. Pochází z Rokytnice nad Jizerou, kde navštěvovala Základní devítiletou školu.
Ve studiu pokračovala na Gymnáziu Ivana Olbrachta v Semilech a dále na Pedagogické fakultě v Ústí nad Labem, učitelství 1. stupně. Učitelkou na Základní škole v Chrastavě je od roku 1986, letos je to 35 let.
Na své začátky ve škole ráda vzpomíná, ve škole začínala i s panem starostou Michaelem Canovem, se kterým zažila spoustu legrace.
Práce s dětmi ji naplňuje a baví. Za svou pedagogickou kariéru naučila číst a psát stovky dětí, protože učí především prvňáčky. Je to práce velmi náročná, ale zároveň velmi radostná. Děti vždy podvědomě vycítí, jak jste spravedliví a hlavně jak je máte rádi. A paní učitelka Pospíšková děti ráda má.

V roce 1996 začala cvičit v místní Jednotě Sokol Chrastava a posléze tam dlouhou dobu pracovala jako oblíbená cvičitelka žen.

Paní Ivana Pospíšková pochází „z hor“, po rodičích zdědila pracovitost, houževnatost a lásku ke sportu. Sport jí provází celý život, v mládí lyžovala (sjezdové i běžecké lyžování), nyní cvičí jógu, jezdí na kole, občas tančí…
Je nadšenou babičkou a hodně času tráví se svými vnoučaty.

  

JAKOUBEK MIROSLAV - IN MEMORIAM

 rozhovor s dcerou Naděždou Jakoubkovou

 

Pan Miroslav Jakoubek nastoupil na Základní školu v Chrastavě, náměstí 1. máje ve školním roce 1964/1965 (do té doby působil jako učitel na ZDŠ Horní Police, okres Česká Lípa). Vyučoval matematiku, zeměpis a tělesnou výchovu v 6.-9. ročníku.
Ve školním roce 1972-73 začal působit jako zástupce ředitele školy v ZŠ na náměstí a od školního roku 1973-74 přešel na Základní školu ve Školní ulici, kde byl rovněž zástupcem ředitelky školy.
Od školního roku 1979 do roku 1985 byl ředitelem školy ve Školní ul.

Záznam z kroniky školy:
Soudruh Miroslav Jakoubek začal učit v Chrastavě v roce 1964 v ZŠ nám. 1. máje. Od roku 1972 zde působil ve funkci zástupce ředitele.
V roce 1973 přešel jako zástupce ředitele do ZŠ ve Školní ulici. Ředitelem školy byl od r. 1979 do r. 1985, kdy odešel ze zdravotních důvodů nejprve na OPS do Liberce a později do ZŠ Jabloňová ulice.

V Chrastavě se Miroslav Jakoubek aktivně zapojoval do veřejného života, byl poslancem MěNV – členem Rady MěNV.
Jako učitel i ředitel školy pracoval svědomitě a obětavě, žáci i jejich rodiče se na něho obraceli s důvěrou, měl vždy pochopení pro jejich problémy i radosti.
Zemřel tragicky 22. února 1987“

Pár slov od bývalé žákyně paní H. Šnýdlové


 

Odkaz na stránky:

Plakety Jana Amose Komenského (všechny ročníky)