Mikulášská nadílka v Chrastavě

 

  

video TV Chrastava  fotogalerie

 

Děti se v neděli 5. 12. opět dočkaly Mikuláše, čerta a andílků. Odpoledne plné nedočkavého těšení zahájila kapela Bohemia Universal Band s vánočními songy v aranžmá dechových nástrojů. Na letošní mikulášské jsme přivítali i živý betlém s Pannou Marií, Ježíškem, Josefem, třemi králi i pastýři v nádherných kostýmech, které ušila paní Jana Eichlerová.


Svým energickým vystoupením zaplnil náměstí zpěvák Petr Kotvald svojí hudební show „Vánoce hrajou glóriá“ a obdaroval tak spoustu natěšených diváků.


A pak už patřilo podium jen Mikulášovi, čertovi, andělům a všem dětem, pro které byl nachystaný balíček. Všechny děti byly moc statečné, od Mikuláše si balíčky přebraly, některé se dokonce nebály vyfotit s čertem.


Poděkování patří celému živému betlému, jmenovitě: Josefu Hovadovi, Šárce Schveigerové, Ondřeji Hovadovi, Vítku Schveigerovi, Zdeňku Čálkovi, Petru Farkasovi, Martinu Mlčochovi, Patriku Novákovi, Jakubu Stahoňovi, Danielu Stankovičovi, Elišce Kopecké a Vladimíru Židlickému.


Rádi bychom tímto také poděkovali Technickým službám města Chrastava, pod vedením paní Vondrové, za výrobu krásného a propracovaného Betlému, který rádi využijeme i v následujících letech.


Součástí letošního nadělování byla také vánoční sbírka pro psí a kočičí útulek AzylPes. Dárků, které se v období od 29. 11. do 5. 12. nakupilo, bylo opravdu hodně a budeme doufat, že všem zvířatům z Krásného Lesa pořádně naplní misky a alespoň trochu ulehčí všem, kdo se o zvířata v útulku starají. Celá sbírka byla předána majitelce útulku, paní Vojáčkové.
AZYLPES KRÁSNÝ LES letos obdržel celkem 520 kg krmiva, a to 492 kg pro pejsky a 28 kg kočičky.
Sbírka obsahovala různé druhy krmiv, konzerv, granulí, piškoty, kostičky, kapsičky, plněné polštářky, tyčinky, ale i pelíšky, drbátka, hračky, misky, šampony a vitamíny.
Moc děkujeme všem dárcům (jmenovitě, podle abecedy):
Bebavá Daniela, Brodský Martin, paní Dostálová, Goral Nino, Hajnovi, Havelková Drahoslava, Hotovcovi, Hrdličkovi, Kosová Jitka, Košťáková Bára, paní Koutová, Lišková Anička, paní Loudová, Machačná Eliška, Marxovi, Město Chrastava, paní Moravcová, Peterová Marcela, Pilař David, Pospíšilová Anežka, Sehnoutkovi, Schveigerovi, Stránská Karla, Svobodovi, Šeflová Radka, Šnýdlová Hana, Špidlenovi, Tyrychovi, paní Vašinová, Vítková Alena, Zoul Ondra, Žur Vašek, ZŠ – děti ze 4. A s paní učitelkou Kolářovou a děti z 2. B s paní učitelkou Bláhovou, a ostatní nejmenovaní, kteří přinesli krmivo přímo na akci.

Bc. Kateřina Spáčilová, Jitka Marxová

 

2019 Mikulášská nadílka s rozsvícením vánočního stromu

2018 Mikulášská nadílka
2017
Mikulášská nadílka s rozsvícením vánočního stromu

 

 

Pochvala

 

 

V letošní náročném roce jsme v Chrastavě dokázali, že když se chce – tak to jde. Co mám na mysli: adventní čas a naše akce. Přes všechny různé zákazy, nařízení a omezení jsme uspořádali 4 skvělé akce. Dalo to o moc více práce s přípravou, aby se dodržela právě ta aktuální opatření, ale dali jsme to.
První akcí byl koncert v kostele na první adventní neděli, který organizuje město ve spolupráci s farností pod vedením pana faráře Radka Vašinky a Domovem pokojného stáří sv. Vavřince Chrastava. Výtěžek z dobrovolného vstupného (6.820,00 Kč) byl darován právě Domovu.
Druhou akcí byla Mikulášská nadílka spojená s rozsvícením vánočního stromu, sice bez stánků s občerstvením a vystoupení školních dětských souborů, ale i tak se vše povedlo.
Třetí akcí bylo odpoledne s řemesly ve Führichově domě. Na akci, která se konala poprvé, se sešlo hodně lidí a rozhodně nelitovali. Ukázky starých řemesel a jejich výrobků s možností si je koupit, byl skvělý nápad a doufám, že vznikne tradice tuto akci dělat vždy v tomto čase.
Poslední akcí byl koncert Báry Basikové v kostele sv. Vavřince. Kostel byl úplně plný – však taky přišlo 250 lidí. Paní Basiková je PANÍ ZPĚVAČKA, repertoár přizpůsobila tomuto vánočnímu času - k tomu jedinečná kostelní akustika – vůbec poprvé byly zde použity při koncertě světelné efekty. Ty umocnily a podtrhly nádherný zážitek celého koncertu. Za ozvučení a osvětlení děkuji panu Luboši Komárkovi a Petru Bartošovi.
Největší pochvala a zásluha za přípravu a konání těchto akcí patří zaměstnancům města ve Společenském klubu pod vedením pana Pavla Urbana. Děkuji všem.
Vážení čtenáři, diváci, posluchači – přeji Vám krásné a klidné Vánoce a po celý rok 2023 hlavně zdraví a pohody jak doma tak i v zaměstnání a těším na setkání při dalších kulturních akcích.

Zita Václavíková