Vánoce ve Führichově domě

   

    

 video TV Chrastava   fotogalerie   fotografie Polské delegace

  

V sobotu 11. prosince ožil Führichův dům vánocemi a vánočními zvyky. Jednalo se o první ročník této akce a dle návštěvnosti je jasné, že nebyl určitě poslední. Návštěvníci si měli možnost prohlédnout rodný dům malíře Josefa Führicha, dozvědět se něco o vánočních zvycích, obdivovat výstavu dětských prací z Tvořílka a výstavu maket zámků a hradů pana F. Boudy. Každý, kdo dorazil si mohl vyzkoušet výrobu v tvořivých dílničkách, nakoupit si drobné dárky v podobě keramiky, korálků, andílků, háčkovaných výrobků a podpořit tak charitativní prodej, který byl součástí. Pro návštěvníky byl připraven doprovodný program, kde měli možnost vyslechnout komentovanou prohlídku v dobových kostýmech, vyrobit si svíčku z vosku, vyzkoušet si práci kováře, zkusit si drátkování nebo háčkování nebo si poslechnout flašinetáře pana Janečka. Nechybělo ani malé občerstvení v podobě čaje a koláčků.
Velké poděkování patří všem, kteří se na akci podíleli, zejména panu Janečkovi, Českému svazu včelařů z.s. Chrastava, M. Spáčilovi ,všem, kteří s dětmi vyráběli a stánkařům.


Klára Sehnoutková

 

Pochvala



V letošní náročném roce jsme v Chrastavě dokázali, že když se chce – tak to jde. Co mám na mysli: adventní čas a naše akce. Přes všechny různé zákazy, nařízení a omezení jsme uspořádali 4 skvělé akce. Dalo to o moc více práce s přípravou, aby se dodržela právě ta aktuální opatření, ale dali jsme to.
První akcí byl koncert v kostele na první adventní neděli, který organizuje město ve spolupráci s farností pod vedením pana faráře Radka Vašinky a Domovem pokojného stáří sv. Vavřince Chrastava. Výtěžek z dobrovolného vstupného (6.820,00 Kč) byl darován právě Domovu.
Druhou akcí byla Mikulášská nadílka spojená s rozsvícením vánočního stromu, sice bez stánků s občerstvením a vystoupení školních dětských souborů, ale i tak se vše povedlo.
Třetí akcí bylo odpoledne s řemesly ve Führichově domě. Na akci, která se konala poprvé, se sešlo hodně lidí a rozhodně nelitovali. Ukázky starých řemesel a jejich výrobků s možností si je koupit, byl skvělý nápad a doufám, že vznikne tradice tuto akci dělat vždy v tomto čase.
Poslední akcí byl koncert Báry Basikové v kostele sv. Vavřince. Kostel byl úplně plný – však taky přišlo 250 lidí. Paní Basiková je PANÍ ZPĚVAČKA, repertoár přizpůsobila tomuto vánočnímu času - k tomu jedinečná kostelní akustika – vůbec poprvé byly zde použity při koncertě světelné efekty. Ty umocnily a podtrhly nádherný zážitek celého koncertu. Za ozvučení a osvětlení děkuji panu Luboši Komárkovi a Petru Bartošovi.
Největší pochvala a zásluha za přípravu a konání těchto akcí patří zaměstnancům města ve Společenském klubu pod vedením pana Pavla Urbana. Děkuji všem.
Vážení čtenáři, diváci, posluchači – přeji Vám krásné a klidné Vánoce a po celý rok 2022 hlavně zdraví a pohody jak doma tak i v zaměstnání a těším na setkání při dalších kulturních akcích.

Zita Václavíková