DNY LIDOVÉ ARCHITEKTURY

 

 

 


Město Chrastava i v letošním roce přihlásilo Führichův dům do akce „Dny lidové architektury“. Již podesáté se můžete zajít podívat do hrázděného domu, kde vyrůstal Josef Führich.
Akce probíhá o víkendu 17. – 18. 7. 2021 od 10:00 – 14:00 hod. Vstupné zdarma. Nově si můžete zakoupit turistickou známku, nálepku i vizitku a dát razítko do svých deníků.
Těšíme se na Vaši návštěvu.


FÜHRICHŮV DŮM
Führichův dům je nejcennější památkou Chrastavy. Je to z důvodu architektonického, jde o hrázděnou stavbu z roku 1802, ale také z důvodu jeho historie. Jedná se o dům, kde vyrůstal evropsky významný malíř Josef Führich. Expozice nás seznamuje se životem a dílem tohoto umělce. V přízemí je vidět původní nábytek. V patře lidové betlémy, výstava lepených papírových modelů hradů a zámků, galerie dalších chrastavských malířů. Raritou je malovaný pokojík. Dům je pobočkou Městského muzea a je to památka chráněná státem.


JOSEF FÜHRICH
Josef Führich (1800 – 1876) byl akademický malíř nazarénského směru, grafik a ilustrátor. Po studiích působil jako profesor na vídeňské akademii. Jeho tvorba se zaměřovala na církevní a biblické náměty. Vytvořil několik set oltářních obrazů, ale jeho dílo se celkově odhaduje na tisíc obrazů. Za své celoživotní dílo byl povýšen do šlechtického rodu. Chrastavskému kostelu sv. Vavřince věnoval oltářní obraz „Madonna v zeleném loubí“. Josef Führich patřil k nejvýznamnějším evropským umělcům 19. století.