CHRASTAVSKÁ ŠLÁPOTA 2020

 

      

 

video TV Chrastava fotogalerie

 

 Na druhou lednovou sobotu roku 2020 připravil KČT odbor Chrastava 47. ročník CHRASTAVSKÉ ŠLÁPOTY. Start byl již potřetí mezi 7:30 – 9:30 hod. v restauraci U komína. Bylo připraveno pět tras dlouhých 8, 11, 15, 20 km a „kočárková“ 6,5 kilometrová. Ta vedla přes Paradýz do Bílého Kostela nad Nisou a zpět přes Barandov. Ostatní trasy tentokrát směřovaly přes Vysokou, Novou Ves, Vísku, Bedřichovský les, Machnín, Hamrštejn, transbordér a přes Andělskou Horu zpět.
Na kontrolách byl připraven čaj, lidé dostávali razítka a u transbordéru bylo zajištěno občerstvení a oheň. Lidé si mohli zakoupit kávu, čaj, pivo a opéci buřty. Oproti loňsku, kdy napadlo dost sněhu, bylo tentokrát počasí spíše jarní bez sněhu, chvílemi pršelo, ale ukazovalo se i sluníčko. V půl sedmé se dost rozpršelo, a tak si pořadatelé tipovali, kolik lidí asi letos dorazí. První turisté byli němečtí návštěvníci již ve tři čtvrtě na sedm. Na trasy zatím nemohli být puštěni, neboť se teprve zajišťovaly kontroly a rozvážel se čaj, kterého bylo uvařeno 200 litrů. Oficiální start je od půl osmé do půl desáté. Ale první turisté se začali vracet již před půl desátou. Naopak někteří vycházeli ještě před desátou. Po sečtení přihlášek jsme si nejprve mysleli, že jsme se spletli. Tak se přepočítávalo. A došlo se ke stejnému neuvěřitelnému počtu. Letošního ročníku se zúčastnilo 1 630 turistů! To nečekal nikdo z nás a nikdo by si netroufl takový počet tipovat. Je to absolutní rekord za celých 47 ročníků. A to se plno lidí nezaregistrovalo a šli na vlastní pěst. Jen Poláků dorazilo ke stovce. Kočárkovou trasu využilo 101 účastníků, na osmičku šlo 608 lidí, na jedenáctku se vydalo 455 turistů, na patnáctku to bylo 318 a na dvacítku 148 lidí. Nikdo se neztratil, nezranil, hledaný pejsek našel svého majitele a vše probíhalo ke spokojenosti všech.
Celou akci zajišťovala necelá padesátka organizátorů. Co je vše potřeba zajistit pro zdárný průběh celé akce? Nejprve stanovit datum pochodu, vytipovat trasy, kudy se půjde, připravit tiskoviny a zadat je do tiskárny. Vytisknout plakáty, postarat se o reklamu. Těsně před akcí trasy projít, označit je a v den konání zajistit kontroly i s občerstvením, obsadit služby u zápisného, vše zapsat, spočítat a po návratu zaregistrovaným vydávat diplomy a perníky. Po ukončení pochodu uzavřít trasy, sundat označení, odvézt odpadky. Je toho opravdu dost.
KČT Chrastava tímto děkuje personálu Restaurace U komína, hlasatelkám, řidičům, školní jídelně, tiskárně Horáček, městské policii, Společenskému klubu, TV Chrastava, fotografce Janě Zahurancové a samozřejmě všem svým členům, kteří letos pomáhali.
Další ročník Chrastavské šlápoty se bude konat 9. ledna 2021. Tímto zveme širokou veřejnost na 48. ročník.
Jitka Marxová – KČT odbor

 

Chrastava 13. 1. 2020



 

Články související:

Chrastavské šlápoty 2019

Chrastavaské šlápoty 2017