Reomírův teploměr zdobí kancelář starosty
 

 

              

 

     video TVChrastava

                                                             

Samozřejmě každý zná teploměr Celsiův, byť ne každý ví, že až po jeho smrti došlo k otočení stupnice (původně 0 °C značilo var vody a 100 °C tuhnutí vody).  Většina lidí také ví, že se v Americe i jinde používá stupnice Fahrenheitova (32 °F = 0 °C a 212 °F = 100 °C).

Jen nemnozí však vědí, že ještě dříve než výše jmenovaní, a to v roce 1730, vynalezl svůj teploměr René Antoine Ferchault de Réaumur, který zcela opanoval český venkov v 18. a 19. století a na českém venkově byl používaný ještě občas i v první polovině 20. století.

Nulu Reomírův teploměr má stejnou jako teploměr Celsiův, ale pak se stupnice obou teploměrů rozcházejí (80 °R = 100 °C).

Sehnat v dnešní době Reomírův teploměr je unikát. Již se mi to jednou v minulosti v polovině osmdesátých let jako mladému učiteli na základní škole podařilo a Reomírův teploměr jsem pyšně vystavil v učebně chemie a fyziky. Bohužel mi ho ale někdo z neposedných děcek v nestřežené chvilce rozbil.

A pak jsem ho 35 let neměl, i když jsem se často ptal a sháněl. Až minulý týden jsem ho dostal darem od pana spisovatele Egona Wienera. Mám z něho (i z Reomíra i z pana Wienera) opravdovou radost. Reomírova stupnice se tyčí uprostřed teploměru a stupnice Celsiova a Fahrenheitova ho již jen po stranách doplňují. Náležitě pyšný na tento úlovek, jsem ho proto natrvalo vystavil přímo ve své kanceláře u svého stolu.

Přestože tuto teplotní stupnici vynalezl Francouz, stal se Reomírův teploměr za ta dvě staletí používání na našem venkově symbolem češství. Proto doufám, že kancelář starosty Chrastavy bude zdobit co nejdéle.
 

Chrastava 15.06.2020
Michael Canov