Liberecký kraj oceňoval za povodně  

 

 

fotogalerie

 

V sobotu 8. srpna 2020 proběhla v Bílém Kostele vzpomínková akce Libereckého kraje na povodně 2010, které se zúčastnili starostové všech tehdy zasažených obcí.

Pan hejtman Martin Půta ocenil 10 let od povodní na návrh starostů měst a obcí 14 osobností (podmínkou bylo, že dosud nesměli být oceněni).

Za Chrastavu ocenění získal pan Martin Janoušek. Pan Martin Janoušek se jako člen povodňového štábu od samého počátku intenzivně podílel na jeho práci. Navíc jako vedoucí stavebního odboru prosadil záchranu řady domů před demolicí a řídil demolice tam, kde již nešlo pomoci.

Pan Martin Janoušek zařídil, projednal a vyjednal v době nouzového stavu rekonstrukci veškerých zničených mostů a lávek na katastru města. Čtete dobře, ve všech případech se de iure jednalo o rekonstrukci, nikoli o nové mosty či lávky (včetně transbordéru), i když z toho původního zbyl třeba jen centimetr trubky. Tímto způsobem se zásluhou pana Janouška velmi urychlila obnova, neboť takto byly odstraněny prakticky veškeré byrokratické průtahy, které za normálních okolností stavbu nových mostů či lávek provází.

Krajské ocenění z rukou pana hejtmana by si však pochopitelně zasloužilo mnohem více chrastavských osobností. Věřím však, že největší odměnou pro všechny je to, že se tehdejší mimořádné nasazení vyplatilo, že naše město vzkvétá.

Michael Canov – 10.08.2020

Článek související:
06.08.2020 Povodeň 2010 - 10 let poté (Tv Chrastava)


Odkazy:
Kompletní povodňová stránka – Chrastava

07.08.2010 ČT  (sestřih celodenního povodňového vysílání)
08.08.2010 ČR  (rozhovor prezidenta, premiéra, ministra vnitra, hejtmana a starosty u břehu Jeřice)