Kovák nebo supermarket? 

 

 

video TV Chrastava   

 

Nový majitel Kováku koupil tuto ruinu, aniž se města Chrastava na něco ptal. Škoda, jak jsem již informoval, kdyby Kovák nekoupil, rozhodlo by Ministerstvo pro místní rozvoj (dle svého sdělení) o jeho demolici. Takto chtějí dát novému majiteli šanci něco s objektem učinit.

Před nedávnem za mnou nový majitel byl se žádostí o souhlas města s jeho záměrem udělat v objektu pečovatelské byty (neplést prosím s domem s pečovatelskou službou). Dle definice se jedná o byty pro osoby v nepříznivé sociální situaci způsobené věkem nebo zdravotním stavem. Na takovéto byty existují totiž státní dotace (až 600 tis./byt), ovšem pouze pod podmínkou vydání souhlasu města. Odmítl jsem souhlas udělit a to hned ze dvou důvodů. Za prvé nový majitel naprosto ignoruje požadavky znaleckého posudku profesora Hájka o stavebně technickém stavu budovy (včetně odůvodnění demolice a vystavění nového objektu) a za druhé považuji tento záměr na daném místě za nevhodný. Pan nový majitel se mohl přijít zeptat dříve, než objekt koupil. Z výše uvedených důvodů považuji udělení souhlasu města za zcela vyloučené. A myslím si, že v tom bude mezi členy zastupitelstva naprostá shoda.

Není to tak dávno, co jsem se dozvěděl, že má o Chrastavu zájem jeden významný obchodní řetězec. Kontaktoval jsem ho a dotázal se, zda by svůj záměr na nový supermarket nechtěl realizovat v této lokalitě. Zástupci tohoto řetězce mně sdělili, že tento prostor již v hledáčku měli, nicméně ho dále dosud nerozvíjeli. Vyjádřili se v tom smyslu, že se jedná z jejich pohledu o prostory takřka ideální, ale že podmínkou realizace jejich záměru by byl i odprodej městských pozemků okolo Kováku kvůli potřebným parkovacím místům a oni nechtěli riskovat záporný postoj města. Svým hostům jsem sdělil, že přestože nemohu mluvit za členy zastupitelstva města, myslím si, že by se tím „zabily dvě mouchy“ jednou ranou (demolice Kováku a vítaný vstup jejich řetězce do Chrastavy) a že tudíž předpokládám naopak vstřícný postoj zastupitelstva. A to přesto, že prodej potřebných městských pozemků bude nepříjemný, neboť tyto pozemky po demolici „kulturáku“ využívají především hasiči. Podařilo se však vyjednat, že odprodej městských pozemků nezasáhne ani hasičskou dráhu a ani tamní hřiště (kluziště). Ohledně čarodějnic a především pouti hledáme již v tuto chvíli náhradní prostory.

Zástupci obchodního řetězce následně vstoupili do přímých jednání s novým majitelem Kováku. V případě, že se zástupci obchodního řetězce a majitelem Kováku dohodnou, bude na zastupitelstvu města zda schválí prodej potřebných pozemků. Pokud ano, bude ještě třeba dosáhnout změny územního plánu. Předpokládám, že by celý proces trval cca 1,5 až dva roky s čímž zástupci předmětného obchodního řetězce počítají.

Chrastava 05.10.2020

Michael Canov, starosta města Chrastava

Schéma nového supermarketu a parkoviště



 

Články související na tomto webu:

 

02.03.2020 Ministerstvo o Kováku (Tv Chrastava)

07.01.2020 Jednání s novým majitelem Kováku (Tv Chrastava, záměr a jeho vizualizace)
13.12.2019 Kovák má nového vlastníka! (Tv Chrastava)

07.06.2019 Krajský úřad popáté zrušil rozhodnutí o demolici Kováku (Tv Chrastava)

04.02.2019 Ministerstvo opět zrušilo rozhodnutí o zrušení demolice Kováku (Tv Chrastava)
02.03.2018 Kovák – požár střechy (Tv Chrastava, FB Tv Prima)
29.06.2017 Tv Chrastava –  práce krajských úředníků - Kovák, cesta na Grabštejn
02.01.2017 Krajský úřad zrušil i potřetí demolici Kováku (Tv Chrastava)
27.10.2016 Sisyfovský boj o demolici Kováku (Tv Chrastava)
07.01.2014 Kovák – 4 roky poté – půjde k zemi?
13.01.2010 Kovák – 2010 - finito! A nebo ne?