KČT CHRASTAVA výletuje

 

      

 

 

Chrastavský klub českých turistů nezahálí a pořádá krátké výlety.
Hned po Chrastavské šlápotě na konci ledna Mirek Hrdlička naplánoval cestu vlakem do Dvora Králové nad Labem. Po prohlídce města jsme navštívili Městské muzeum, kde nás zaujala stálá výstava, která představuje tradici foukaných vánočních ozdob v regionu. Líbila se nám i expozice textilního tisku a historie města. Ve výstavním sále ve Šprýcharu nás nadchla výstava Retrohrátky. Různé hračky, deskové hry nebo postavičky Igráčku nás vrátily do mládí.

O týden později jsme zajeli do Turnova na krásnou a zajímavou výstavu do nově otevřeného Muzea expozice horolezectví. A najednou nás navštívil nevítaný host v podobě koronaviru. Vše se zavíralo, rušilo, nikam se nesmělo. Samozřejmě, že se zákazy dotkly i cestování a výletování. Museli jsme odložit naplánované akce i autobusové celodenní výlety. Jakmile to šlo, hned jsme se do přírody vydali.

Ve čtvrtek 21. května 2020 jsme za dodržování daných podmínek společně vycestovali autobusem a vlakem do Brniště, kde jsme se těšili na Skalní reliéfy. Stezka mezi skálami u areálu Lesní zátiší se stala jakousi uměleckou galerií v přírodě a určitě stojí za návštěvu.

Na začátku června jsme vyjeli na Maliník v Jizerských horách, kde nás ale nečekalo příznivé počasí. Vycházeli jsme za deště a došlo na rčení – není špatného počasí, ale špatně oblečený turista. Počasí se sice nakonec umoudřilo a užili jsme si i výhledy, ale výlet jsme zkrátili a určitě se sem ještě někdy vrátíme.

Zatím poslední výlet se konal v sobotu 13. 6. 2020. Místo jarního setkání na Výhledech, který jsme byli nuceni zrušit, jsme si na Výhledy vyšlápli v tomto termínu. Všichni účastníci byli seznámeni s tím, že to tentokrát bude akce jen pro členy KČT, bez opékání buřtů a dalšího občerstvení. Bylo slibované hezké počasí, ale že bude takové vedro, nečekal nikdo. Tentokrát nám cesta v délce 15,5 km dalo opravdu zabrat. Pevně doufáme, že příští rok se zase sejdeme na Výhledech se širokou veřejností a kamarády z jiných oddílů KČT. Doufáme, že v budoucnu nebudeme muset již cestovat s rouškami a budeme se moci volně pohybovat.
KČT – J. Marxová