Chrastavští turisté výletovali po celý rok

 

             

    

 I když byl předešlý rok zvláštní, často v mnoha směrech nenormální, chvílemi vše bylo vzhůru nohama, spoustu věcí se stále měnilo, turisté KČT Chrastava nezaháleli a našli si chvíle na výlety.
Rok 2020 jsme tradičně zahájili 47. ročníkem Chrastavské šlápoty, které se zúčastnil rekordní počet účastníků – 1 630, i když počasí zrovna zimní nebylo. Na konci ledna milovníci muzeí zajeli do Dvora Králové nad Labem, kde navštívili Městské muzeum a prošli si městský okruh. První týden v únoru to bylo Muzeum expozice horolezectví v Turnově. A tím jsme s výlety na tři měsíce skončili. Vypukl Covid – 19 a nastaly zákazy. Museli jsme zrušit nejen půldenní výlety, ale i celodenní autobusové. Jakmile ale byla první vlna uvolněna, hned jsme vyrazili na květnový výlet do Brniště na Skalní reliéfy. To byl opravdu krásný výlet. Na začátku června jsme se vydali do Jizerských hor. I když nám počasí moc nepřálo, vyjeli jsme na Maliník a odtud jsme přes Harcov sestoupili do Liberce.
Sraz na Výhledech, který jsme jako každý rok měli naplánovaný na duben, jsme přesunuli na sobotu 13. června, ale bohužel i tato akce se uskutečnila v omezeném počtu zúčastněných. Poslední červnový den jsme jeli vlakem do České Lípy, kde jsme přestoupili na vlak do Kravař, odkud jsme šli přes Hřídelník a zříceninu hradu Ronov do Blíževedel. V červenci jsme zajeli do Starých Splavů. Přes Holý vrch a okolo Braniborské jeskyně jsme se dostali k Máchovu jezeru. Začátkem srpna jsme si udělali krátký výlet z Proseče do Vratislavic n/N. A čtrnáct dní na to jsme absolvovali prohlídku města a zámku Zákupy, kde se nám moc líbilo.
Od 7. září jsme strávili úžasný týden na podzimní dovolené v Hynčici pod Sušinou v horském hotelu Sněženka v Rychlebských horách. Jedná se o oblast pod Kralickým Sněžníkem. Čekalo nás hezké ubytování, příjemný personál, venkovní i vnitřní bazén s vířivkou, úžasná příroda, krásné výlety, parádní počasí. Zavítali jsme do měst Žamberk, Staré Město pod Sněžníkem, Králíky, Branná, Stříbrnice, Ostružná, Dolní Morava, ale i do polského Stronie Ślaskie.
Měli jsme možnost rozhlédnout se do širokého okolí z rozhleden Rozárka a Na Štvanici ze Stříbrné Twiggy , která je vysoká 32 m a vede na ni 152 schodů. Replika Dalimilovy rozhledny se právě dokončovala a míjeli jsme ji, když jsme sestupovali od chaty Paprsek. Horského vzduchu jsme se nadýchali na chatě Návrší a nezapomenutelným zážitkem byla návštěva resortu Dolní Morava se Stezkou v oblacích, Mamutí bobovou dráhou, chatou Slaměnkou a vlekem. Poutní místo Hedeč s Klášterem Matky Boží nás uvítalo v husté mlze, ale kromě unikátní kaple Svatých schodů z roku 1710, nás překvapila expozicí třinácti obrazů od Josefa Führicha nazvanou „Cesta – Dětství Ježíšovo“.
Samozřejmě jsme stihli navštívit několik muzeí, na každém výletě jsme míjeli bunkry a fotili se s dřevěnými vyřezávanými sochami, kterých je rozeseto v této oblasti nespočetně. Autodopravce Šimon se skvělým řidičem Romanem nás spolehlivě a bezpečně vozil po celý týden, za což mu patří náš dík.
O dalším víkendu jsme vyrazili na plánovaný výlet do západních Krkonoš. Tentokrát na Benecko, odkud jsme si vyšlápli na kamennou rozhlednu Žalý se zastavením na Kněžické chalupě a po žluté jsme došli do Vrchlabí. A letošní sezonu jsme ukončili výletem do Jizerských hor. Z Josefova Dolu jsme šlapali do Smržovky a odtud vlakem domů. Celkem jsme i přes nepříznivé podmínky nákazy uskutečnili 13 akcí, kterých se zúčastnilo 221 našich turistů a v průměru jsme našlapali 150 – 180 km. Někdo chodil jen kratší výlety, jiní si je prodlužovali. Nezáleží na ulovených kilometrech, důležité je, že se hýbeme, že jsme v partě kamarádů, že poznáváme nová místa a máme na co vzpomínat. Vzpomínky nám totiž nikdo nevezme.
 

Budeme doufat, že v roce 2021 se situace zklidní, výletování se uskuteční bez roušek a že ještě nachodíme hodně kilometrů.


Celkem má náš odbor 77 členů a nebráníme se přijímat nové členy jakéhokoli věku. Navštivte naše stránky http://www.kctchrastava.proweb.cz


Jitka Marxová – KČT odbor Chrastava
21. 12. 2020