Kéž by to tak bylo aneb vize studentů ČVÚT o prostoru po Kováku

video TV Chrastava   fotogalerie

Pan architekt Zdeněk Zavřel má chalupu na Zdislavě. A tak občas projížděl po rychlostní komunikaci kolem Kováku a torza nikdy nedostavěného kulturního domu. Pak viděl, že jedna hrůza (ruina „kulturáku“) zmizela, ale ta druhá, Kovák, zůstala. Jednou už mu to nedalo, podíval se na místo Kováku a jeho okolí přímo a jako správný architekt se zasnil, co by zde, pokud by se Kovák odstranil, mohlo být. Aniž by tušil, že město o odstranění tohoto domu hrůzy skutečně usiluje.

A zadal proto v loňském roce spolu se svým kolegou Ing. arch. Robertem Jelínkem za úkol zpracování tohoto prostoru (od komunikace po řeku) svým studentům tehdy 1. ročníku architektury. V zadání měli studenti za úkol zpracovat tento prostor jako kulturně-společenské místo setkávání. Panem profesorem jsem byl pozván do Prahy na ČVÚT, abych si práce prohlédnul. V ten moment mě napadlo, že by byla věčná škoda tyto práce nevystavit přímo v Chrastavě.

A tak se v pondělí 11. listopadu uskutečnilo otevření výstavy prací s tím, že tyto práce budou při tomto zahájení hodnoceny obdobně, jako se činí při architektonických soutěžích. Rada města rozhodla, že vítězná práce bude oceněna odměnou ve výši 10.000,- Kč. A tak porota složená z řad zastupitelů a veřejnosti vyhodnotila devět prací studentů dnes již druhého ročníku ČVUT v tajném hlasování. Ještě předtím každý ze studentů osobně svoji práci představil a své architektonické řešení zdůvodnil. Rozhodování porotců nebylo jednoduché, řada řešení byla velice zajímavá. V soutěži nakonec zvítězila studentka Denisa Drahošová s projektem č. 3. Veřejnost má možnost si celou výstavu prohlédnout do konce listopadu.

Prof. Ing. arch. ir. Zdeněk Zavřel, dr. h. c.
Děkan FA ČVUT (2006-2014), který přiblížil fakultu evropským normám, jak je poznal za svého nizozemského působení. Architekturu na ČVUT absolvoval 1966, poté pracoval v Ateliéru Delta a byl na stáži u Van den Broeka a Bakemu v Nizozemí. Od 1970 byl v SIAL Liberec členem tzv. Školky. 1978 emigroval do Nizozemí, kde si vybudoval kancelář v Rotterdamu a realizoval řadu bytových a občanských staveb. Současně vyučoval na TU Delft. Do roku 2018 vedoucí Ústavu navrhování II. 1998 získal poctu ČKA za celoživotní dílo a je nositelem zlaté Felberovy medaile (2013). (ze stránek FA ČVÚT)


Chrastava dne 12.11.2019

Michael Canov, starosta

Články související:
07.06.2019 Krajský úřad popáté zrušil rozhodnutí o demolici Kováku (Tv Chrastava)
11.03.2016 "Vize Chrastava“ využití prostoru po demolici „Sepp““ (Tv Chrastava)
20.03.2013 Den D 15. duben - demolice „kulturáku“ (Tv Chrastava z 29.05.2013, imitátor Jablonský Tv Chrastava 28.05.2013)

Přehled prací:

1 - Marta Alexajová - model 3D

2 - Karolína Čedová - model 3D

3 - Denisa Drahošová - model 3D

4 - Lucie Fausová - model 3D

5 - Petra Kučerová - model 3D

6 - Katarína Palduchová- model 3D

7 - Klára Pavelková - model 3D

8 - Jan Tomáš - model 3D

9 - Jiří Pešťák - model 3D