O kanalizaci Vítkovská aneb o dotaci, kterou nesmíme získat

video Tv chrastava   

Veřejnost již byla v červnu informována o tom, že se Město rozhodlo po složitých úvahách (více v článku z 26. června) pro realizaci kanalizace ve Vítkovské ulici a to přesto, že na tuto akci v nákladech cca 15 mil. Kč neexistuje žádný evropský či státní dotační program. Pokusil jsem se o získání dotace přímo od SVS a.s. jednáním přímo s jejím generálním ředitelem, ale neuspěl jsem. Bylo mi oznámeno, že případná dotace od SVS a.s. je podmíněna dotací od státu či Evropy na tzv. vlastní podíl, neboť získání státní resp. evropské dotace dokazuje, že se Město snažilo. Jak se však máme snažit, když žádný dotační program neexistuje, mi pan generální neprozradil.
 

Kdo při nás stál? Všichni andělé anebo všichni pekelníci?

Zázrak, stojí při nás všichni andělé, zajásal jsem, když se náhle dotační program, kde by město velikosti Chrastava mohlo požádat o dotaci, objevil (Státní fond životního prostředí spadající pod Ministerstvo životního prostředí). Jenže se zde objevila podmínka, která se dle našich vědomostí dříve nikdy nepoužívala a sice, že žadatel musí být vlastníkem kanalizace ve městě (ale lze udělit výjimku). A Město Chrastava vlastníkem není, tím je SVS a.s., kde jsme minoritním akcionářem spolu s dalšími 457 obcemi. SVS a.s. sepsala pro SFŽP vysvětlení, ke kterému jsme se připojili ve společném dopise, že jejím posláním je oprava a údržba stávající kanalizace, nikoli její budování v dalších částech obcí v a proto se ona stát žadatelem o dotaci nemůže a naopak podporuje žádost o udělení výjimky pro Město Chrastavu, aby ono mohlo o dotaci úspěšně požádat. SFŽP však žádost o výjimku zamítl.

Navzdory zamítnutí výjimky se pokusíme o zázrak. Žádost o dotaci tak jako tak připravujeme, abychom ji podali ve stanoveném termínu do 31. ledna 2020 (realizace by musela být dle dotačních podmínek do 31.12.2024) a budeme v žádosti znovu žádat o udělení výjimky. Z tohoto důvodu jsem písemně oslovil oslovil přímo Ministra životního prostředí Richarda Brabce a ředitele SFŽP Petra Valdmana, aby nám dotace byla udělena. Pokud se totiž tak nestane, bude ohroženo všech 458 obcí z Libereckého a Ústeckého kraje, které jsou akcionáři SVS a.s. Při takto nastavených pravidlech by se již nikdy nemohly stát oprávněným žadatelem o dotaci. Přitom odůvodnění, které je pro zavedení předmětné podmínky uvedeno, a sice, že Evropská komise nechce roztříštění vlastnické struktury, je v uplatnění vůči obcím akcionářům SVS a.s. zcela lichý, neboť ty ji po realizaci nové kanalizace převádějí ihned, jak to dotační podmínky umožní, do vlastnictví SVS a.s. (a do té doby ji dávají SVS a.s. do správy).

Pokud ani tak neuspějeme, tak nelze než konstatovat, že při vyhlášení předmětného dotačního programu, na který si nesmí sáhnout 458 obcí včetně Chrastavy, při nás stáli všichni pekelníci.

Chrastava dne 29.11.2019 Michael Canov, starosta

Odkaz: Dopis ministrovi MŽP a řediteli SFŽP (jeho přílohy 1, 2, 2a)

Článek související:
26.06.2019 Vítkovská ulice – plánované akce (Tv Chrastava)