SOKOL - Zálesácký závod zdatnosti - župní přebor

 

   

 

 

V pátek 3. a v sobotu 4. května 2019 jsme se zúčastnili jarního sraz pobytu v přírodě v Proseči pod Ještědem, jehož součástí byl župní přebor Zálesáckého závodu zdatnosti.

Zálesácký závod zdatnosti je soutěž družstev zahrnující běh v přírodním prostředí a dále odborně-technickou zdatnost v přírodě, poznávací činnost a teoretické vědomosti. Závod se na župní úrovni koná na cca 4 km terénním okruhu, kde tříčlenné hlídky plní různé úkoly. Běží se na čas. Některé úkoly jsou mimo terénní okruh a běžecký čas – testy ze zdravovědy a testy z historie i současnosti Sokola. K dosaženému času se za chyby u všech disciplín připočítávají časové přirážky.

Páteční večer byl věnován přípravě na sobotní závod, děti si procvičovaly azimuty, uzlování a vyposlechly si přednášku ze zdravovědy s praktickými ukázkami. Starším děvčatům bylo líto, že ze zdravotních důvodů tentokrát nebyla přítomna sestra Jarina Žitná, která dětem vždy velmi poutavě přednáší o historii Sokola. Před spaním jsme si společně užili ještě táborák s opékáním vuřtů, po kterém následovala noční hra.

K sobotnímu závodu nastoupilo celkem 27 hlídek. Chrastavu reprezentovaly 4 hlídky staršího žactva ze 12-ti a 3 hlídky mladšího žactva z 15-ti. Všechny naše hlídky závod statečně dokončily a zdolaly nástrahy v podobě topografie, lanových překážek, přírodnin, uzlování, morseovky, hodu na cíl, vlastivědy, šošonského běhu, odhadů měr a práce s nářadím (sekera a pila), výše zmiňovaných testů i počasí.

Hlídky mladšího žactva obsadily 7., 11. a 15. místo. Hlídky staršího žactva se umístily na 2., 9., 10. a 11. příčce. Vzhledem k tomu, že soutěž je postupová, postoupila hlídky starších žákyň z 2. místa do celorepublikového přeboru České obce sokolské, který se bude konat o víkendu 17. - 19. května 2019. Pořadatelem bude tentokrát Župa Ještědská a závod tak bude opět v nám známé krásné podještědské přírodě v Proseči pod Ještědem.

Děkuji všem dětem za vzornou reprezentaci nejen naší tělocvičné jednoty a jedním dechem děkuji i chrastavským cvičitelkám K. Kosové, R. Portelové, Z. Močárkové, A. a Š. Markovým za spolupráci na organizaci závodu. Společně s dětmi jsme si pobyt v přírodě užily a byly jsme rády, že předpovídaný déšť se sněhem přišel až na cestu domů.

Miloslava Houdová, TJ Sokol Chrastava
Chrastava 11. 5. 2019