Petice za záchranu pitné vody v česko-polsko-německém pohraničí

 

Obcím na území Libereckého kraje hrozí ztráta pitné vody pro zhruba až 30 000 obyvatel. Ohrožuje je dosavadní činnost a rozšiřování polského hnědouhelného dolu Turów.
Zastupitelstvo města Chrastava se usnesením č. 2019/06/V ze dne 25. 11. 2019 rozhodlo připojit k petici za záchranu pitné vody, protože na jeho území především v části Vítkov hrozí výše uvedené ohrožení obyvatel.

Petice určená Evropskému parlamentu za záchranu vody v našem pohraničí (negativní vliv plánovaného rozšíření dolu Turów) je k podpisu v Chrastavě přímo na radnici v přízemí (u vstupu). Podpis této petice je mimořádně důležitý, neboť i počet počtu signatářů může hrát velkou roli zda vůbec a pokud ano, tak s jakou vážností se bude petiční výbor Evropského parlamentu naší snahou vůbec zabývat a zda se dostane problém až na plénum EP a k Evropské komisi. Text petice, tak jak jí přijalo zastupitelstvo Města Chrastava na svém mimořádném zasedání v pondělí dne 25. listopadu je na http://chrastava.com/zm/st/2019/06/petice_turow.docx. Cíl petice je na http://chrastava.com/zm/st/2019/06/petice_cil.docx.

Chrastava, 27.11. 2019
Ivana Loučková, vedoucí KS