Druhý nejvýše postavený muž republiky navštívil Chrastavu 

     

video TV Chrastava    fotogalerie

Poté, co se stal Jaroslav Kubera předsedou Senátu, věděl jsem, že chce navštěvovat regiony a setkávat se s lidmi. A byl jsem opravdu potěšen, když jsem byl osloven kolegou senátorem a starostou Albrechtic Jaroslavem Zemanem a ředitelem sekretariátu předsedy Senátu Petrem Kostkou, zda bych souhlasil s tím, že by se součástí jeho vůbec první návštěvy regionů stal můj senátní obvod Liberec a město, kde jsem starostou, tj. Chrastava. Samozřejmě jsem souhlasil.

Jaroslav Kubera na své historicky první cestě 5. února 2019 zamířil nejdříve do Albrechtic ke kolegovi Zemanovi, kde si i zalyžoval. Poté jsme se všichni (včetně poslance a exprimátora Jablonce Petra Beitla) setkali u hotelu Premiér v Bedřichově, kde se s námi po obědě rozloučil Jarda Zeman a Petr Beitl a já jsem spolu s předsedou v předsedově automobilu vyrazili směr Liberec, kde nás na krajském úřadě přijal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Po diskusi u hejtmana ještě navštívil Jaroslav Kubera svého předchůdce ve funkci předsedy Senátu pana Přemysla Sobotku tč. náměstka pro zdravotnictví na Libereckém kraji. A pak jsme již vyjeli směr Chrastava.

V Chrastavě si pan předseda prohlédnul při výkladu ředitele hasičského muzea Miroslava Pivoňky toto muzeum a zabodoval, když u jedné ze svítilen (před sálem s auty v prvním patře) z hlavy vyjmenoval její detailní technické parametry, neboť s ní sám kdysi pracoval.

Poté jsem měl tu čest spolu s panem předsedou položit květiny k bustě Tomáše Garrigua Masaryka ve stejnojmenném parku.

Následovala procházka k radnici s výkladem k dějinám Chrastavy, včetně těch nejnovějších (povodně 2010), cestou jsme se, jako překvapení, zastavili v kadeřnictví u Vojtěcha Škarýda. Vojtu návštěva nejen překvapila, ale i viditelně potěšila, takže následovala jeho společná fotka s předsedou. Návštěva v kadeřnictví, ale nebyla úplně jen tak, neboť oba (předseda Senátu i já) se čerstvě velmi zlobíme na Poslaneckou sněmovnu, která nám v pátek o tři hlasy „zařízla“ náš senátní návrh, aby se u kadeřníka apod. za puštěné rádio nemusel platit poplatek OSE (či jak říká Jaroslav OSE NOSTŘE) a předseda si na místě potvrdil, že v kadeřnictví sice hraje rádio, ale návštěvníci tam jsou opravdu jen kvůli ostříhání a ne kvůli puštěné hudbě (což byla podstata senátního návrhu zákona).

Na cestě jsme se ještě zastavili na místě u secesního mostu, kde před 5 a 1/2 rokem byl proveden útok na prezidenta Václava Klause a pak jsme již zamířili na radnici.

Před zaplněným sálem ve velké zasedací místnosti v Chrastavě se s Jaroslavem Kuberou uskutečnila hodinová beseda, které se též účastnil Petr Beitl. Atmosféra byla vynikající a doslova bylo cítit, jak se občané s Jaroslavem Kuberou a on s nimi rádi setkávají a jak je beseda baví.

Po ukončení besedy jsem uvítal předsedu ještě přímo v mé kanceláři, kde se Jaroslav podespal do pamětní knihy, kterou vzorně předepsal ředitel školy Aleš Trpišovský a jako dárek obdržel nádhernou obrázkovou knihu Vitalije Marka „Zapomenuté hospody, vinárny, kavárny a cukrárny na Chrastavsku“. Následně mě Jaroslav šokoval, když mě kromě speciálního bombičkového pera věnoval unikátní dárek v senátních deskách, a to Periodickou tabulku v gruzínštině s textem: „Chemii jsem vždycky miloval. Znám dvě sloučeniny  H2O a H2SO4". Vůbec jsem do té doby netušil, že ví o mé největší světové sbírce těchto tabulek a o tom, že je letos rok periodické tabulky (17. 2. 1869 zveřejnil Mendělejev tu první).

Následoval rozhovor pro Tv Chrastava vedený paní místostarostkou Zitou Václavíkovou, popovídání si s celou delegací a rozloučení.

Chrastava 07.02.2019

Michael Canov