Když múzy zpívají

 

 

 

 video TV Chrastava       fotogalerie


Uprostřed léta se mohli chrastavští občané zaposlouchat do nádherných melodií, které zazněly v obřadní síni ve středu 31. července 2019. První letní koncert se měl původně konat v atriu městského úřadu, ale počasí donutilo pořadatele místo na poslední chvíli změnit.


Pozvání do Chrastavy přijaly dvě milé, příjemné a usměvavé dámy - Jana Heryánová Ryklová, která nás potěšila svým úžasným zpěvem a její kolegyně harfistka Zbyňka Šolcová. Obě spolu vystupují již deset let. Svým vystoupením nám připravily nezapomenutelný zážitek.


Jana Heryánová Ryklová pochází z Nymburska. Její maminka hrála na varhany v kostele a Jana tam od svých pěti let v neděli vždy zpívala. Vystudovala konzervatoř v Brně a posléze studovala dvě vysoké školy – v Plzni pedagogickou fakultu a v Praze AMU. Má tři děti. Ve svém repertoáru má operní, operetní, duchovní, ale i lidovou a moderní tvorbu. V Chrastavě vystupovala již několikrát a pokaždé nás mile překvapila svým hlasovým rozsahem a vkusně vybranými melodiemi.


Zbyňka Šolcová, přední pražská harfistka, se věnuje komorní a sólové hře na harfu a také hudební kompozici. Absolvovala Pražskou konzervatoř, vyhrála několik soutěží. Hostuje v mnoha symfonických orchestrech a různých souborech. Skládá hudbu pro harfu, ale píše i básně. Jak nám sdělila, harfa váží 40 kg a má 47 strun. Takže už samotné ladění harfy je náročné. V posledních letech se paní Zbyňka také věnuje fotografování a měla již čtyři samostatné výstavy.


Obě protagonistky spolupracují se špičkovými umělci doma i v zahraničí. Účastní se mnoha různých muzikantských projektů a podílely se na vydání několika CD.
Na koncertě „Když múzy zpívají“ jsme si mohli poslechnout jak klasické melodie, tak i moderní. Na příklad hned v úvodu to byla Vltava, dále Ave Maria ve dvou provedeních, z Rusalky árie Měsíčku na nebi hlubokém či skladba z filmu Tenkrát na Západě. Při lidové písni se mohli zapojit do zpěvu i posluchači.


Věřím, že tyto umělkyně nevystupovaly v Chrastavě naposledy a že s nimi ještě shledáme. Koncert byl opravdu úžasný.
 

 

Jitka Marxová

Chrastava 2. 8. 2019