Nová kniha Pověsti a příběhy z Chrastavy a okolí spatřila světlo světa

 

 

video TV Chrastava


Ve středu 29. května 2019 byla pokřtěna nová kniha s vypovídajícím názvem Pověsti a příběhy z Chrastavy a okolí. Akce, pořádané v městském muzeu se zúčastnilo kolem čtyřiceti lidí a jako bonus byla pro návštěvníky připravena beseda se známým fotografem Jizerských hor a Českého ráje panem Siegfriedem Weissem (spoluautorem legendární knihy Jizerské ticho), který se stal kmotrem knihy, a hudební vystoupení Petra Peukera a Mirky Savčukové, hudebníků z kapely Větrno.
Nová kniha vznikla i jako poděkování za to, že pracovníci S-klubu oživili obrazy s výjevy z pověstí a dějin Chrastavy v muzejním podzemí, které před lety nakreslil dlouholetý vedoucí muzea a jeho duchovní otec pan František Vydra. Tomu je také publikace věnována za celoživotní úsilí o popularizaci chrastavské historie.
Nová kniha obsahuje celkem dvanáct pověstí a příběhů z nejbližšího okolí Chrastavy. Některé jsou známé už z vydaných knih o Chrastavě, jiné možná budete číst poprvé. A tak se dovíte, že i Chrastava měla svého vodníka, zalétal sem od Fojtky drak nebo že ve štole pod Panenskou Hůrkou možná stále žije zlý slepý skřet. A také příběhy ze zřícenin hradů Hamrštejna a Roimundu... Pověsti jsou převyprávěny, doplněny a vydány poprvé v samostatné plnobarevné bohatě ilustrované podobě. Najdete v ní obrazy – výjevy, které nakreslil František Vydra (ty jsou součástí chrastavského muzejního podzemí) a desítky současných i historických fotografií.
Navíc kniha obsahuje záběry z autentických míst pověstí, s popisem místopisu a zajímavostí v daných lokalitách.
Publikace má přes padesát stran a byla vydána ve dvou formátech. Ta rozměrnější má formát A4, je k prodeji za 149,-Kč a je určena zejména malým čtenářům (má větší písmena), menší je ve formátu A5 a stojí 119,-Kč.
Autor knihu vydal vlastním nákladem a k dostání je v informačním středisku v Chrastavě a také ve firmě RECo design s.r.o. ve Vítkovské ulici (tel. 603 260 778), případně přes e-mail: reco.design@volny.cz nebo e-shop: www.recodesign.cz.
Na závěr besedy proběhla autogramiáda knih Ivana Vydry a Siegfrieda Weisse a kdo měl zájem mohl zavítat s průvodcem i do „chrastavského sklepení”.
Poděkování patří Městu Chrastava za poskytnutý prostor, Kláře Sehnoutkové a Jitce Marxové za pomoc a všem, kteří vážili cestu a přišli s námi sdílet snad hezké odpoledne.

 

Ivan Vydra, autor publikace