Vlajka Tibetu opět zavlála nad chrastavskou radnicí


Ivan Vydra o vlajce pro Tibet a historii Tibetu


Opět po roce zavlála nad chrastavskou radnicí tibetská vlajka v rámci mezinárodní kampaně Vlajka pro Tibet. Město Chrastava tak činí každoročně na základě téměř jednomyslného (jeden se zdržel) usnesení zastupitelstva města č. 2011/09/XIX ze dne 12.12. 2011. Důvody osvětluje tehdejší předkladatel Ivan Vydra na tehdy natočeném videu Tv Chrastava.

V letošním roce mě oslovilo vyjádření hejtmana Martina Půty na FB ve vztahu k vyvěšení tibetské vlajky na budově Libereckého kraje. Dovoluji si ho proto citovat:
„Tibetská vlajka vlaje na budově Libereckého kraje už pošesté v řadě.
Když jsme s touto tradicí v roce 2013 začali, nenapadlo by mě, že se dostaneme do situace, kdy i u nás začnou být tak zdánlivě samozřejmé věci jako je svoboda shromažďování, svoboda projevu nebo nezávislost médií zpochybňovány. Ale hlavně je pro mě podpora Vlajky pro Tibet připomenutím toho, na kolika místech světa jsou lidská práva jen cárem papíru a ne základním lidským právem.“

A já jako chemik a milovník geniálního díla, kterým je periodická tabulka chemických prvků, přidávám odkaz na PT v tibetštině, který je zde.


Chrastava 09.03.2018
Michael Canov, starosta