Večer sokolských světel

V pondělí 8. října 2018 jsme se, jako již několik předchozích let, připojili k celorepublikové vzpomínkové akci „Památný den sokolstva aneb Večer Sokolských světel“. I v letošním roce jsme si připomněli tragické události v roce 1941, kdy byli v noci ze 7. na 8. října gestapem zatčeni, téměř naráz, všichni sokolští činovníci z ústředí, žup i větších jednot a byli mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů.

V letošním roce, kdy si připomínáme 100 let vzniku republiky, jsme si připomněli, že sokolové byli a jsou součástí naší historie. Za zemřelé sokolské duše jsme zapálili světýlka na doma vyrobených plavidlech a poslali je po Jeřici. Na vodu vyplulo asi 20 plavidel různých tvarů a velikostí.

Po několika deštivých a větrných ročnících nám počasí přálo, což přineslo drobnou překážku v podobě nedostatku vody v řece Jeřici. Plavidla tak proplula připraveným koridorem od silničního mostu k lávce a pak uvázla na kamenech. Děti se tak mohly z lávky ještě kochat pohledem na „zaparkovaná“ plavidla se světýlky.

Všem zúčastněným dětem a rodičům děkujeme za krásná plavidla i čas, který s námi věnovali vzpomínce na neznámé hrdiny.

„SOKOLU NAZDAR!“.
Za cvičitelky dětských složek M. Houdová