Se Sokolem na Sokol  

 

V sobotu 17. 11. 2018 se na Malé Skále uskutečnil XV. ročník tradičního turistického pochodu z Malé Skály na vrch Sokol. V letošním roce byl výstup zařazen do programu „Sokol republice aneb Sletový rok v Libereckém kraji“. Ani na této akci nechyběla „Chrastava“, společně se cvičitelkami mladšího žactva Zdeňkou Močárkovou a Mílou Houdovou čítala výprava TJ Sokol Chrastava 16 účastníků.

Ve 13:00 hodin bylo slavnostní zahájení u pomníků válečných hrdinů plukovníka letectva Ladislava Bobka a plukovníka Ing. Čestmíra Šikoly. Nejprve sokoly i ostatní účastníky přivítal starosta obce Michal Rezler, pak starosta TJ Sokol Turnov Ing. Milan Hejduk a následně zazněla hymna, po níž byly slavnostně položeny věnce a účastníci vyzváni k výstupu na vrch Sokol.

Vzhledem k tomu, že nám přálo počasí, bylo slunečno a úžasná viditelnost, při výstupu byl krásný výhled do kraje – Suché skály, Ještěd a zříceniny hradů Vranov (nazýván též Pantheon) a Frýdštějn. Po výstupu na vrchol, poté co jsme minuli Tyršovu skálu, se nám z vrcholu Sokol otevřel okouzlující pohled na Suché skály zalité pozdně podzimním sluncem a na obzoru se nám rozprostřely vrcholy Krkonoš. Po krátkém připomenutí významného data br. Pavlem Šípošem z TJ Sokol Malá Skála jsme sestoupili na rozcestí U Kalicha, kde bylo připraveno občerstvení. Po příjemném zastavení jsme se vydali zpět na Malou Skálu skrz skalní bludiště Kalich. Cestou jsme odpovídali na kvízové otázky, z nichž nám v cíli vyšla tajenka. Zakončením turistické části programu bylo pouštění dřevěných lodiček se svíčkami po řece Jizeře. Organizátoři měli lodičky připravené pro všechny účastníky, a tak po západu slunce byla vzpomínka na sokolské válečné hrdiny dechberoucí podívanou.

Všichni dětští účastníci si kromě pamětního listu odvezli i upomínkové předměty a v neposlední řadě jsme si všichni odvezli další společný zážitek. Většina s námi se účastnících dospělých navštívila tato místa poprvé. Věříme, že i Vás naše výprava inspirovala a vydáte se třeba z jara na Malou Skálu a do jejího malebného okolí.


M. Houdová, TJ Sokol Chrastava
Chrastava 2.12.2018