SOKOL – sobotní nácviky v hale TJ Spartak

 

fotogalerie

Letošní rok se nese v duchu oslav 100. let založení republiky a pro nás sokoly také v duchu XVI. všesokolského sletu. Sobota 12. května 2018 dopoledne byla již pátou sobotou, kdy se na celé dopoledne v hale TJ Spartak v Chrastavě sešly děti a cvičitelky mladšího a staršího žactva k nácviku sletových skladeb v prostoru, který umožňuje pohyb mezi značkami se stejnými značkovými mezerami, jaké nás čekají na stadionu v Edenu v Praze.
Nácvičné soboty tak doplňují každotýdenní nácviky, které probíhají již od listopadu v rámci cvičebních hodin v tělocvičně základní školy na náměstí.

Mladší žáci a žákyně cvičí skladbu s míči a skládacími žíněnkami "Děti, to je věc!" Pohybový obsah cvičení vychází z textů Zdeňka Svěráka podpořených hudbou Jaroslava Uhlíře. Ve skladbě děti předvedou gymnastické, atletické i taneční dovednosti.

Starší žákyně pilně trénují skladbu "Cirkus", v níž zazní i skladby z filmu Cirkus Humberto či Pomáda. Ve skladbě je využito nářadí Rinoset, kdy jeden celek pracuje s jedním dílem tohoto nářadí, čtyři celky pak při spolupráci složí velkou žíněnku na akrobacii a zvedačky. Diváky jistě zaujmou i prvky sportovní a moderní gymnastiky.

Mladší ženy se nebály výzvy - skladby "Siluety", která se inspiruje novým moderním tanečním směrem Hoop dance, a to tancem s obručí. Hudební doprovod skladby je od pop-rockové skupiny Mandrage. Aby byl dán dětem k nácviku v hale potřebný čas, ženy nacvičující svou skladbu se v hale scházejí 1x v měsíci ve všední den od 20:00 hodin.

Všechny skladby, které budou cvičit sokolky a sokolové z Chrastavy jsou velmi náročné na pohyb v prostoru s mnoha přesuny cvičenců i náčiní. Záludnost skladeb tkví hlavně v tom, že se cvičební prvky ve skladbách neopakují, naopak ve všech skladbách jsou pasáže, kdy cvičenci tvoří skupiny, které cvičí zcela odlišnou pasáž než jiná skupina cvičenců. Skladby směrem ke svým závěrům nabírají na dynamičnosti a postavení jednotlivých cvičenců ve skladbě je těžko alternovatelné.

V letošním školním roce jsme vše podřídili XVI. všesokolskému sletu a věříme, že tvrdá práce každého jednoho z nás bude odměněna úspěchem celku. První veřejné předvedení skladeb „Děti, to je věc!“ a „Cirkus“ bude v sobotu 2. 6. 2018 od 11:30 hodin na náměstí v rámci Chrastavských slavností. Další pak už i se skladbou „Siluety“ v neděli 10. 6. 2018 na župním sletu v Turnově či na ve čtvrtek 5. 7. 2018 a pátek 6. 7. 2018 na XVI. všesokolském sletu v EDEN ARÉNĚ v Praze (vstupenky jsou již v prodeji).

Přijďte nás podpořit!

Za tým cvičitelek sletových skladeb Miloslava Houdová.
Chrastava 13. 5. 2018