Jarní výlety chrastavských turistů

fotogalerie - Jánské Lázně    fotogalerie Kyjov


Jarní sezónu letos chrastavští turisté zahájili již 17. dubna kratším výletem (cca 8 km) na rozhlednu Vrchovina u Sychrova. Přes křížovou cestu došli do Hodkovic a odtud se vrátili do Liberce vlakem. Na první výlet se nás sešlo osmnáct a počasí nám přálo. Výšlapu na Výhledy 21. 4. 2018 se zúčastnilo téměř 400 účastníků. Informace o této jedinečné akci jsme nabídli v minulém čísle Chrastavských listů.
První celodenní květnový výlet byl naplánován na sobotu 5. 5., kdy jsme navštívili České Švýcarsko. Vystoupili jsme v Kyjově Na Fakultě a Köglerovou naučnou stezkou okolo vyhlídky Kinského jsme sestoupili do Kyjovského údolí. Tady jsme se rozdělili na dvě skupiny. První pokračovala delší trasou přes Kyjovský hrádek a ostatní šli podél Sýrového potoka až k Turistickému mostu, kde došlo na svačinu. Minuli jsme místo, kde v zimě vznikají při mrazech proslulé Brtnické ledopády, a vystoupali jsme k Brtnickému hrádku. Přes Velký pruský tábor, Soví vyhlídku a Šternberk jsme došli do Brtníků. Po občerstvení jsme dojeli do Krásné Lípy. Někdo zašel do pivovaru, jiný se podíval do kostela sv. Máří Magdaleny, někteří navštívili Dům Českého Švýcarska. Výletu se zúčastnilo 46 turistů a ušli jsme 10 – 15 km. Pár dní nato – ve středu 9. 5., se 19 členů KČT vydalo autobusem do Lázní Kundratice. Krásnou cestou se šlo do Podvrší k Podvršské věži a přes Chrastnou okolo Chrastenského vodopádu jsme došli do Hamru na Jezeře, odkud jsme se vrátili do Liberce. Tentokrát jsme našlapali necelých 10 km.
Výlet do Krkonoš jsme byli nuceni již dvakrát zrušit, protože nám vůbec nepřálo počasí. Bohužel i ve čtvrtek 17. května ráno lilo, ale přesto se čtyřicet z nás výletu zúčastnilo. Do Janských Lázní jsme dorazili kolem deváté hodiny a i zde jsme utvořili dvě skupiny. První se prošla na Zlatou vyhlídku k soukromé rozhledně, ale naším hlavním cílem byla Stezka v korunách stromů. Prohlídku jsme si moc užili a sedm z nás dokonce absolvovalo cestu dolů 80 m tobogánem. Celková délka Stezky je 2 180 m, výška vyhlídkové věže 45,5 m a nadmořská výška horní plošiny 826 m n. m. Otevřeno mají denně po celý rok, více na www.stezkakrkonose.cz .Kávičku jsme si dali na Hoffmanově boudě a poté jsme sešli do Janských Lázní.
Druhá skupina vyjela lanovkou na Černou horu. Kovová rozhledna byla zavřená, tak pokračovali okolo Hotelu Černá bouda na Černohorské rašeliniště, kde se spustil nepříjemný déšť. Přes Václavák okolo Vendlovky a Zrcadlových bud sestoupili do Janských Lázní. Všichni jsme si lázně prošli, vyfotili se s kamenným Krakonošem, zakoupili lázeňské oplatky a spokojeni odjížděli domů. Celou zpáteční cestu nás provázel déšť.
Posledním květnovým výletem byl půldenní 7 km výlet ve středu 23. května 2018 do Radčic. Udělali jsme si vycházku přes Dračí vrch až do Mníšku a odtud do Chrastavy.
Jsme rádi, že našich výletů se zúčastňují také nečlenové KČT. Další výlet je naplánován na 28. 6. do Krupky u Teplic na Komáří Vížku.

Jitka Marxová – KČT

Chrastava 23. 5. 2018