Busta T. G. M. ke 100. výročí vzniku Československa 

video TV Chrastava

 


Ke stému výročí vzniku Československa bude v Chrastavě odhalena busta Tomáše Garrigue Masaryka. Zastupitelstvo města Chrastavy tak rozhodlo za přítomnosti 17 z 19 zastupitelů. Návrh na zřízení pomníku Prezidenta Osvoboditele v Chrastavě předložila Československá obec legionářská, jejíž představitelé Jan Hnělička, Josef Doškář a Marek Dlouhý byli osobně přítomni na jednání zastupitelstva města s tím, že Československá obec legionářská daruje městu Chrastava zdarma již existující bustu a Město Chrastava pomník zbuduje (pochopitelně s důstojným podstavcem a základy). Jedním z důvodů, proč se zástupci Československé obce legionářské obrátili se svým návrhem na Chrastavu, byla skutečnost, že takto Československá obec legionářská naváže po 90 letech na vlastní činnost, neboť v roce 1928 jejich předchůdci v Chrastavě odhalili desku legionáři Turpišovi, která je dodnes na budově ZŠ na náměstí 1. máje.

Jako starosta města jsem pyšný na zastupitele našeho města, že schválili usnesení v následujícím znění jednomyslně: ZM r o z h o d l o na základě návrhu Československé obce legionářské a pana Jana Hněličky (vnuka Stanislava Hněličky, kterého vyznamenal prezident republiky v roce 2007 řádem Bílého lva) o umístění busty prvního prezidenta Československa Prezidenta Osvoboditele Tomáše Garrigue Masaryka u příležitosti 100. výročí vzniku Československa na katastru města Chrastava a pověřila radu města určit přesné umístění.

Jak je uvedeno ve výše citovaném rozhodnutí zastupitelstva, radu města čeká ještě rozhodnutí o přesném umístění pomníku. Možností existuje několik. Ať již bude nakonec pomník v Chrastavě vybudován kdekoli, těším se na důstojnou oslavu 100. výročí vzniku Československa v Chrastavě.



Chrastava 11.12.2017
Michael Canov - starosta

Záznam ze zasedání ZM 11.12.2017: video záznam 1.část