Orientační běh: SAXBO oslavilo čtvrt století

fotogalerie


Nechce se tomu ani věřit, ale letošní mezinárodní závody v orientačním běhu SAXBO (zkratka Sächsisch-Böhmische Orientierungslauftage) proběhly už po pětadvacáté.
Letošní závody uspořádal Orientační klub Chrastava nedaleko Osečné v Podvrší v sobotu 22. dubna 2017. I když se jedná „jen“ o závod tzv. Ještědské oblasti (od Jablonce a Turnova až po Chomutov), tradičně se ho účastní závodníci z celých Čech a hojně i ze SRN a Polska. Letos sem přijelo na 826 běžců. Na závody na drsný sever všichni jezdí rádi jak kvůli atraktivním terénům, tak za kvalitně připravenými tratěmi a bezvadným pořadatelským servisem.
Na pronajaté louce u Podvrší členové OK Chrastava vybudovali kompletní zázemí, a to včetně počítačového střediska, kompletního cateringu, „školky“ pro děti rodičů, kteří jsou právě na trati. Nechyběly ani přenosné toalety TOI TOI, mytí pro závodníky a parkoviště, které pojalo více než tři sta automobilů…
Počasí bylo chladné a větrné, ale nepršelo (jako v tu dobu v Chrastavě). Vše klapalo tak, jak má, a závodníci předváděli skvělé výkony. Z chrastavského klubu mohly startovat pouze dětské kategorie, protože ti starší měli jasně dané organizační úkoly.
Elitní kategorii mužů vyhrál Pavel Hradec (dnes startující za TJ Turnov), ženskou pak reprezentantka Anička Štičková (Lokomotiva Liberec).
Velice hezky zhodnotil závody (i jejich historii) nestranný pozorovatel v internetovém časopise O-NEWS: http://o-news.cz/fenomen-saxbo/

OK Chrastava děkuje všem pořadatelům, sponzorům a dopravci panu Martinovi Hradeckému za ochotu i dopravu materiálu pro vybudování zázemí.
V neděli pak uspořádali velmi těžké závody ve skalách u Oybinu kolegové z orientačních klubů ze Žitavy. Během závodů jsme zažili déšť, slunce, ale i husté sněžení, kdy nebylo vůbec vidět.
Nejlepší umístění členů OK Chrastava v německém závodě:
D10 7. Lipenská Bára
D12 1. Matyášová Kristýna
D16 7. Růžičková Vendula
D18 2. Pavlíková Markéta
D21E 1. Kašková Katka
D40 2. Pachnerová Dominika
H10L 2. Polák Tomáš
H12 3. Kučera Filip
H35 2. Polák Jaroslav
H50 1. Vydra Ivan
H70 3. Smetana Radim

OK Chrastava závody pořádá mimo jiné i proto, aby si vlastní prací vydělal na pokrytí základních nákladů na sportovní rok. Letos bylo klubu OK Chrastava svěřeno pořadatelství nejprestižnějšího závodu roku 2017, a to Mistrovství a veteraniády ČR v orientačním běhu na klasické trati, které proběhne 23. a 24. září. Závod je dokonce zařazen do světového o-rankingu WRE. Závodu se zúčastní nejen česká běžecká špička, vč. reprezentantů, ale i závodníci z celé Evropy. Očekáváme cca 1500 závodníků, akce bude nesmírně náročná, přípravy jsou již v plném proudu. Ze závodu bude pořízen i záznam Českou televizí.

 

V Chrastavě 9. května 2017