Obecní kronika Andělské Hory předána do úschovy Státnímu okresnímu archivu v Liberci.

fotogalerie

Společnost přátel historie města Chrastavy je vlastníkem kroniky obce Andělská Hora (Gedenkbuch der Gemeinde Engelsberg) z let 1924 – 1945. Odkoupili jsme ji v roce 2009 od soukromého sběratele po dohodě s Okresním archivem v Liberci a s finančním příspěvkem města Chrastavy - osadního výboru v Andělské Hoře.

Členové našeho spolku se rozhodli, že navrhnou Okresnímu archivu předání této kroniky do úschovy. Hlavním důvodem je zajištění lepších podmínek pro její uchování a zájem o soustředění historických kronik na jednom místě, kde mohou sloužit badatelským účelům.

Po úspěšném jednání s ředitelem Státního okresního archivu panem Mgr. Robertem Filipem, kterého se ujal Petr Medřický, bylo dohodnuto, že kronika bude do úschovy předána v dohodnutém termínu na základě protokolu, uzavřené smlouvy o úschově a záznamu o předání archiválií do Státního okresního archivu Liberec. Tyto archiválie zařazuje Státní oblastní archiv v Litoměřicích podle zákona o archivnictví do evidence Národního archivního dědictví.

 Rada spolku se sešla s ředitelem Mgr. Robertem Filipem v úterý 30.5. 2017 v 16 hodin v jeho kanceláři. Po kontrole a podepsání všech potřebných dokumentů předala předsedkyně spolku Jana Zahurancová kroniku do péče panu řediteli, jenž zajistí její úschovu. Vlastníkem kroniky nadále zůstává náš spolek.

S jejím obsahem se zájemci mohou seznámit na webových stránkách města Chrastavy, kde je zveřejněna v PDF formátu.