Jarní výlety KČT Chrastava

 

Jaro se projevuje v plné síle a turisté začínají vyrážet do přírody a za památkami. KČT Chrastava uspořádal první výlet ve středu 20. dubna 2016. Linkovým autobusem jsme jeli směr Cvikov. Vystoupili jsme na zastávce Drnovec a začali stoupat na Dutý Kámen. Jedná se o pískovcový hřbet se sloupovcovým rozpadem pískovce. Přes Karolínin odpočinek okolo reliéfu básníka Theodora Körnera po 38 vytesaných schodech jsme se dostali na plošinu Široký kámen, odkud je krásný výhled na zalesněný vrch Ortel. Mezi skálami jsme pokračovali k osmihrannému kamennému stolu s lavicí a odtud až do Cvikova. Tady jsme navštívili pivovar z roku 1560 a občerstvili jsme se v místní restauraci Sladovna.
Další výlet se konal v sobotu 30. dubna 2016, kdy jsme vyrazili do Jánské a do České Kamenice. Po cestě jsme na chvíli zastavili u Panské skály, známé jako Varhany. Jedná se o čedičový vrch – národní přírodní památku. V obci Jánská jsme byli objednáni do Podzemní vojenské továrny z II. sv. války, kde je mimo jiné umístěno Muzeum koncentračního tábora Rabštejn a Expozice leteckých katastrof na Děčínsku. Podzemními chodbami, které jsou dlouhé 4 500 m, ale zpřístupněna je asi polovina, nás provedl autor a zakladatel expozic Vladimír Pešek. Štoly byly raženy do skály za II. sv. války vězni koncentračního tábora Rabštejn v letech 1944 – 1945. Po více jak dvou hodinové prohlídce jsme pokračovali do České Kamenice. Zde byla možnost vyšlápnout si na čedičovou skálu, které se pro její tvar říká Jehla. Ve výšce 478 metrů se nachází skalní vyhlídka, která byla zpřístupněna již v roce 1879. Kdo chtěl, mohl využít dva turistické okruhy kolem České Kamenice nebo se projít Stezkou stromů. Česká Kamenice získala v roce 2005 titul Historické město. Soubor kulturních památek na území Městské památkové zóny tvoří celkem 36 historických objektů.
Na čtvrtek 5. května 2016 byl naplánován vlakový výlet. Z Chrastavy jsme jeli do Liberce a odtud jsme vlakem pokračovali do Jeřmanic. Pěšky jsme došli k rozhledně Císařský kámen. Rozhledna byla otevřena v září 2009 u příležitosti 230. výročí návštěvy císaře Josefa II., o čemž svědčí nápis na žulovém kameni pod rozhlednou. Na závěr výletu jsme se občerstvili v restauraci Mojžíšův pramen.
A zatím poslední výlet se uskutečnil v sobotu 14. 5. 2016. TJ Sokol Český Dub uspořádal 37. ročník turistického pochodu „Krajem Karolíny Světlé“, kterého se zúčastnil i náš odbor KČT. Každý si vybral podle svých možností ze šesti různě dlouhých tras. Na trase hrála country kapela, u ohně byla možnost opékání uzenin. Někteří z nás navštívili Podještědské muzeum Karolíny Světlé nebo Johanitskou komandu.
Všech našich výletů se mohou zúčastnit i nečlenové KČT. Chrastavský odbor má sice 78 členů, ale někdy pár volných míst zůstane. Přihlásit se můžete v infocentru. Další celodenní autobusový výlet pořádáme v úterý 31. 5. 2016., kdy v 7.00 hodin odjíždíme z autobusového nádraží přes Harrachov do polských Kowar, kde navštívíme Park miniatur.


KČT Chrastava