Sokol Chrastava Vás srdečně zve ke společné oslavě Pamětního dne sokolstva aneb Večer Sokolských světel

     

Datum Památného sokolského dne je stanoven na 8. října, a to proto, že v noci ze sedmého na osmého října r. 1941 došlo k největšímu a nejrozsáhlejšímu zatýkání členů Sokola a vedení ČOS a osmého října říšský protektor Reinhard Heydrich sokolskou organizaci rozpustil a zakázal. Celkový počet postižených sokolů v době II. světové války byl asi 20 tisíc. V týdnu kolem 8. října vyplují v celé republice na vody našich potoků a řek osvětlené lodičky, kdy jedna lodička je za každou sokolskou duši, která obětovala svůj život. ČOS se snaží, aby 8. říjen byl zařazen do celostátního kalendáře jako "Pamětní den sokolstva".

V naší jednotě se bude vzpomínková akce Pamětního dne sokolstva konat v pátek dne 14. 10. 2016. Sraz bude v 17:30 hodin u tělocvičny ZŠ… pozvánka je pro všechny, kdo se chtějí zúčastnit, i pro malé děti s rodiči.
Společně pak půjdeme k řece pod most, za kruhovým objezdem doleva ul. Pobřežní, kde je vhodný přístup k řece a děti budou moci pozorovat “své lodičky” z lávky. Pro bezpečnost, vždy jeden dospělý pošle cca 4 až 5 lodiček … malé děti k vodě určitě nepustíme!

Šikovné děti nebo rodiče či prarodiče připraví doma improvizovaná plavidla – lodičky se svíčkami (stačí lodička z kůry nebo do špičky přiříznuté prkénko s připevněnou svíčkou. Lodičku je nutno doma vyzkoušet – nebude-li svíčka připevněná v těžišti, loďka se převrátí a nepoplave!!)


Těšíme se na setkání


cvičitelky
TJ Sokol Chrastava

V Chrastavě dne 12. 10. 2016